Câte miliarde de dolari vrea să atragă Facebook prin listarea la bursă

Facebook vrea să atragă circa 10,6 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria Silicon Valley, în urma căreia cea mai mare reţea de socializare din lume ar ajunge la o valoare de piaţă apropiată de cea a Amazon.

179 afișări
Imaginea articolului Câte miliarde de dolari vrea să atragă Facebook prin listarea la bursă

Câte miliarde de dolari vrea să atragă Facebook prin listarea la bursă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reţeaua de socializare, al cărei proiect a început urmă cu opt ani în camera lui Mark Zuckerberg din campusul Harvard, a indicat un interval de preţ de 28-35 dolari pe acţiune, care ar evalua compania la 77-96 miliarde de dolari.

Valoarea ofertei publice iniţiale reflectă creşterea companiei şi aşteptările optimiste privind potenţialul acesteia de a produce bani.

"Cu siguranţă nu am mai văzut niciodată o ofertă publică iniţială de asemenea amploare", a afirmat Lise Buyer, de la firma de consultanţă Class V Group.

Buyer, care a lucrat la oferta publică a Google din 2004, afirmă că semnul de întrebare referitor la o companie deja atât de mare, şi care atrage atât de mulţi bani, este în ce măsură zilele de creştere puternică sunt deja istorie.

Facebook ar putea atrage până la 12 miliarde de dolari dacă vinde la preţul maxim vizat. Dacă în urma unei cereri foarte ridicate Facebook decide să suplimenteze emisiunea, valoarea fondurilor obţinute ar putea ajunge la maxim 13,6 miliarde de dolari, potrivit prospectului ofertei publice iniţiale, publicat de Facebook.

Compania va primi circa jumătate din sumă, 5,6 miliarde de dolari din valoarea estimată de 10,6 miliarde de dolari la un preţ mediu. Circa 4,9 miliarde de dolari vor ajunge în posesia actualilor acţionari.

Acţiunile ar putea fi introduse pentru tranzacţionare încă de pe 18 mai, potrivit unei prezentări pentru investitori obţinută de Reuters. Totodată, intervalul de preţ ar putea fi ajustat în funcţie de reacţia Wall Street.

Analiştii se aşteaptă ca investitorii să fie interesaţi de acţiunile Facebook, chiar dacă au existat unele îngrijorări privind creşterea pe termen lung a reţelei de socializare şi controlul deţinut de fondatorul Zuckerberg.

Valoarea de piaţă a Facebook va fi mai mare de 13-16 ori decât veniturile companiei estimate pentru acest an, apreciază Max Wolff, analist la GreenCrest Capital. Google, cel mai puternic motor de căutare pe internet, se tranzacţionează pe bursă în prezent la 5,5-6 ori veniturile estimate pentru acest an, a spus el.

Directorii Facebook vor iniţia luni o serie de prezentări pentru investitori. Vor începe din New York, iar turul va include oraşe mari precum Chicago sau Boston, urmând să se încheie pe "terenul propriu" al Facebook, în Menlo Park, California.

Potrivit unei surse, Zuckerberg va participa la seria de prezentări de două săptămâni, chiar dacă acestea vor fi conduse de directorul operaţional, Sheryl Sandberg, şi directorul financiar, David Ebersman.

Unii investitori consideră că Facebook, cu 900 de milioane de utilizatori la nivel global, şi-a stabilit o ţintă prea conservatoare în privinţa ofertei publice.

"Intervalul de preţ ar putea fi unul tactic. Vor creşte probabil", a spus un analist.

Facebook vrea să vândă 337,4 milioane de acţiuni, 12,3% din companie, prin oferta publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici