Cazul Harinvest: ASF sesizează DIICOT, a amendat directorul DC şi angajaţi SSIF Broker

ASF a sesizat DIICOT pentru manipularea pieţei de capital de către un fost broker de la BCR şi în legătură cu suspiciuni legate de trei angajaţi ai băncii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central şi cu 7.000 lei patru angajaţi ai SSIF Broker, în cazul Harinvest.

1025 afișări
Imaginea articolului Cazul Harinvest: ASF sesizează DIICOT, a amendat directorul DC şi angajaţi SSIF Broker

Cazul Harinvest: ASF sesizează DIICOT, a amendat directorul DC şi angajaţi SSIF Broker (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Măsurile şi sancţiunile au fost decise luni de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la finalul operaţiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker şi Depozitarul Central în privinţa implicării acestora în cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea. Controalele au început pe 8 ianuarie şi au vizat tranzacţiile realizate în perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013 în cazul BCR şi Depozitarul Central, iar la SSIF Broker în perioada septembrie 2012 - noiembrie 2012, potrivit unui comunicat transmis, luni, de ASF.

În cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la Harinvest ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate emise de Erste şi SSIF Broker. BCR şi SSIF Broker au fost contrapărţi în tranzacţii derulate de brokerul de la Harinvest.

În privinţa Băncii Comerciale Române, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzacţiile de tip sell-out (vânzare forţată, când un broker nu poate deconta tranzacţiile - n.r.), precum şi cele corelate cu acestea, derulate de bancă în perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest.

"ASF a concluzionat că persoane din cadrul societăţii (BCR -n.r.), prin acţiunile întreprinse, au realizat tranzacţii care au dat semnale false şi au indus în eroare investitorii şi posibilii investitori în legătură cu cererea şi oferta de acţiuni pentru un număr de 9 emitenţi şi au menţinut la un nivel anormal preţul acţiunilor pentru doi dintre cei nouă emitenţi (în raport cu preţul istoric înregistrat de aceste acţiuni în perioada anterioară), realizând astfel acţiuni de manipulare a pieţei. Prin urmare, ASF a decis să sesizeze PÎCCJ - DIICOT pentru săvârşirea faptei de manipulare a pieţei pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul BCR; existenţa unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajaţi din cadrul BCR la realizarea acţiunii de manipulare a pieţei", se arată în comunicatul transmis de ASF.

Brokerul de la BCR este cel mai probabil Dan Deak, concediat de bancă în urma scandalului Harinvest, izbucnit în luna noiembrie a anului trecut.

În sesizarea DIICOT, ASF prezintă şi indiciile privind manipularea pieţei de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF (agent pentru servicii de investiţii financiare - n.r.) în cadrul Harinvest, fără să precizeze numele acesteia.

Autoritatea menţionează că va urmări implementarea de către BCR a propriilor măsuri anunţate cu privire la reglementările interne.

ASF a aplicat luni şi o amendă, de 10.000 de lei directorului general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu, în cazul fraudei de la Harinvest, deoarece "nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central şi nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului".

Controlul derulat de ASF a constatat că "Depozitarul Central nu a efectuat verificări şi nu a obţinut informaţii referitoare la tranzacţia iniţială de cumpărare şi data decontării acesteia cu ocazia confirmării, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB – operator de piaţă, a necesităţii introducerii în sistemul de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti a tranzacţiilor de sell-out speciale iniţiate de SSIF Harinvest şi decontate în patru zile de decontare, prin prisma îndeplinirii tuturor condiţiilor cerute de prevederile (...) Codului Depozitarului Central", se arată în comunicatul ASF.

Cazul investitorilor păgubiţi de la Harinvest a intrat în atenţia ASF şi ulterior a organelor de cercetare penală, după ce Depozitarul Central a folosit, la jumătatea lunii noiembrie, 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pentru decontarea unor tranzacţii intermediate de Harinvest, întrucât firma de brokeraj nu a avut banii respectivi în cont în data decontării.

Depozitarul a recuperat banii de la Harinvest, care a fost nevoit să vândă acţiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizaţi din rezerv fondului de garantare.

Potrivit Depozitarului Central, Harvinvest a confirmat că deţine acordul clienţilor pentru tranzacţii sell-out speciale pe contul clienţilor săi, prin completarea şi semnarea documentelor aferente acestor operaţiuni. Operaţiunile sell-out nu au fost impuse, adică nu au fost dispuse de Depozitar.

Brokerul de la Harinvest Maria Voinea este suspectată de DIICOT că a falsificat notificări către Depozitarul Central şi în care figura că clienţii şi-ar fi dat acordul pentru tranzacţiile sell out.

ASF a dispus, luni, ca în cel mult 90 de zile, Depozitarul Central să modifice unele prevederi din Codul său, conform unor cerinţe ale ASF, pentru evitarea unor situaţii similare.

În privinţa SSIF Broker, ASF a aplicat amenzi în valoare cumulată de 7.000 de lei. Directorul general Grigore Chiş a fost amendat cu 2.000 de lei, sancţiuni similare fiind aplicate şi directorului general adjunct, Florica Zoicaş-Ienciu, şi reprezentantului compartimentului de control intern Oana Tudor. Un alt reprezentant al compartimentului de control intern, Rareş Florian Bodea, a fost amendat cu 1.000 de lei.

"Controlul a fost iniţiat în data de 8 ianuarie 2014 în scopul verificării unor aspecte privind tranzacţiile de tip sell-out, precum şi cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada septembrie 2012 - noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest. Constatările controlului: neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al SSIF Broker; nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operaţiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut; existenţa unor neconcordanţe între momentul tranzacţiilor aşa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA şi momentul tranzacţiilor aşa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor; nerespectarea reglementărilor operatorului de piaţă referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB", se arată în comunicatul transmis de ASF.

Autoritatea menţionează că "în perioada imediat următoare" va iniţia modificări ale legislaţiei primare care să permită aplicarea de sancţiuni contravenţionale adecvate dacă angajaţii Depozitarului Central şi ai "intermediarilor instituţiilor de credit" nu respectă reglementările proprii.

Până la data de 12 martie, la ASF au fost înregistrate 48 de petiţii formulate, în mod individual, de către foşti clienţi ai Harinvest, care reclamă vânzarea frauduloasă de către firma de brokeraj a portofoliului de acţiuni deţinute, precum şi faptul că banii nu se regăsesc nici în conturile clienţilor şi nici în conturile Harinvest.

"Nu ne putem pronunţa cu privire la cuantumul "prejudiciului" având în vedere faptul că la acest moment este vorba despre sume pretinse de persoanele în cauză (potrivit propriilor calcule şi evidenţe) şi nu sume stabilite în mod cert", se arată într-un răspuns transmis de ASF la solicitarea MEDIAFAX.

La jumătatea lunii decembrie, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între trei şi cinci ani. Maria Voinea a fost amendată cu 100.000 de lei de ASF şi i s-a interzis să mai activeze timp de cinci ani pe piaţa de capital.

Din totalul amenzilor, firma de brokeraj a fost sancţionată cu 338.500 de lei, sumă redusă partea a doua a lunii ianuarie la 33.850 de lei, autoritatea invocând şi de această dată o eroare de redactare. Valoarea cumulată a amenzilor dictate de ASF a scăzut astfel de la 618.500 de lei la 313.850 de lei.

Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache afirma în luna februarie că Fondul de compensare a investitorilor trebuie accesat pentru a-i despăgubi pe păgubiţii de la Harinvest. Despăgubirile sunt limitate la 20.000 de euro de persoană.

La finalul anului trecut, Fondul dispunea de aproximativ 3,7 milioane euro fonduri pentru compensare, însă poate transfera banii doar dacă ASF a constat că Harinvest nu dispune de resurse financiare pentru restituirea activelor clienţilor. Fondul poate compensa şi dacă o autoritate judiciară a emis o hotărâre definitivă prin care este suspendată posibilitatea investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei societăţi.

Harinvest este controlată de preşedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), şi alte două persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) şi Dumitru Crăciunescu (23,04%).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici