CE aprobă reguli mai stricte de plată a bonusurilor bancherilor

Comisia Europeană a aprobat joi un proiect de înăsprire a regulilor referitoare la plata bonusurilor bancherilor, astfel încât aceştia să suporte consecinţele, în cazul scăderii performanţelor instituţiilor financiare.

102 afișări
Imaginea articolului CE aprobă reguli mai stricte de plată a bonusurilor bancherilor

CE aprobă reguli mai stricte de plată a bonusurilor bancherilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Propunerile stipulează că obligaţiunile incluse în bonusurile acordate bancherilor să fie convertite în acţiuni ordinare ale băncii sau valoarea acestor obligaţiuni să fie revizuită în scădere, dacă banca are dificultăţi, relatează Bloomberg.

"Condiţiile au rolul să asigure că aceste obligaţiuni reflectă situaţia financiară a băncii", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit propunerilor CE, băncile din UE trebuie să plătească jumătate din bonusuri sub altă formă decât în numerar, pentru a le condiţiona de performanţele pe termen lung ale băncilor.

O altă regulă este ca bonusurile să nu depăşească dublul salariului fix.

Alte măsuri includ reguli de calculare a riscurilor implicate de fluctuaţiile pieţei, în preţul contractelor derivate, şi recomandări privind legătura între capital şi tratamentul în contabilitate a obligaţiunilor garantate.

"Crearea unui set unic de reglementări în sectorul bancar este o sarcină vastă, care asigură reguli corecte şi condiţii egale pentru bănci, indiferent unde sunt prezente", a declarat Michel Barnier, comisarul pentru Servicii Financiare.

Parlamentul European şi guvernele celor 28 de state membre au la dispoziţie o lună pentru a face obiecţii la propunerile Comisie. În cazul prezentării de obiecţii, procesul de analiză se va prelungi cu două luni.

Măsurile, anunţate după recomandările publicate luna trecută de Autoritatea Bancară Europeană, vor intra în vigoare în termen de 20 de zile după ce vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Banca Angliei are o abordare diferită. Băncile cu operaţiuni în Marea Britanie vor fi obligate să modifice contractele angajaţilor astfel încât aceştia să ramburseze bonusurile în cazul în care vor asuma riscuri prea mari sau vor încălca reglementările, potrivit unui proiect al băncii centrale publicat joi.

Regulile propuse de banca centrală ar permite instituţiilor financiare să recupereze bonusurile într-o perioadă de până la şase ani de la data plăţilor, începând din 2015.

"Nu vom permite existenţa unor scheme de remunerare care încurajează comportamente riscante pentru stabilitatea financiară", a declarat directorul general al departamentului pentru reglementări prudenţiale, Andrew Bailey.

Reglementările fac parte din măsurile adoptate de autorităţile de reglementare la nivel mondial, menite să penalizeze bancherii care provoacă pierderi băncilor prin asumarea unor riscuri prea mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici