Ce aşteptări au economiştii de la Noul Guvern: Problema deficitului bugetar şi deprecierea cursului de schimb, pe lista de solicitări

Noul Guvern va trebui să găsească o soluţie în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi va trebui să găsească o soluţie în ceea ce priveşte calmarea cursului de schimb care se depreciază, a declarat pentru MEDIAFAX, analistul economic Adrian Benta.

3484 afișări
Imaginea articolului Ce aşteptări au economiştii de la Noul Guvern: Problema deficitului bugetar şi deprecierea cursului de schimb, pe lista de solicitări

FOTO: Orban şi Cîţu, vehiculaţi drept premier şi ministru al Economiei în viitorul guvern liberal

“Guvernul care va veni la putere va trebui să găsească o soluţie în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi va trebui să găsească o soluţie în ceea ce priveşte calmarea cursului de schimb care se depreciază. De asemenea, va trebui să facă un plan astfel încât o mare parte din buget să nu mai fie redirecţionată doar către consum exgerat, ci să găsească surse de finanţare pentru investiţii, dar şi soluţii rapide pentru atragerea fondurilor europene”, a apreciat specialistul.

În ceea ce priveşte măsurile de creştere a pensiilor luate de Guvernul PSD, Adrian Benta nu este de părere că vor putea fi respectate la procente de 60-70% cum se intenţiona, ci la procente mai mici, de maxim 10%.

“Din punctul meu de vere, măsurile PSD pentru pensii nu vor putea fi respectate. Dacă s-ar încerca, s-ar putea de 80% din bugetul ţării pentru salarii şi pensii, dar acest lucru nu este normal. Aceste măsuri vor fi foarte greu de pus în practică, prin urmare, eu mă aştept ca majorările de pensii să existe, pentru că avem inflaţie destul de mare, iar o pensie medie de 1250 de lei, cam cât este acum în România, nu reprezintă o sumă foarte mare, iar acei cetăţeni ai ţării noastre au şi ei dreptul să trăiască decent. Vorbim de oamenii care au muncit 30-40 de ani. Prin urmare, trebuie găsită o soluţie de creştere sau măcar menţinere a puterii de cumpărare cât de cât civilizată. Eu mă aştept la majorări ale punctelor de pensii, dar nu la procente de 60-70%, cât se intenţiona prin noua lege a pensiilor, ci la procente mai mici, de 5-7% sau 10%, astfel încât să se acopere inflaţia şi să mai fie şi ceva în sistem real”, a explicat el.

Totodată, în legătură cu bugetul din anul 2020, analistul economic a precizat că va exista o închidere a acestuia în deficit.

“Bugetul din anul 2020 se va închide tot în deficit, unul chiar mare. Cred că vom avea o problemă şi în ceea ce priveşte întreaga activitate. Vedem că industria a intrat în recesiune şi, vrem sau nu, economia românească este conectată la economia europeană. În momentul în care economia europeană gâfâie, şi noi gâfâim. Cred că vom simţi nişte turbulenţe foarte importante în anumite sectoare de activitate. Trebuie să luăm în considerare că vom avea şi nişte probleme financiare, nu cred va fi vreo criză, cum a fost cea din 2009-2019, dar e posibil să primim nişte şocuri în economie, mai ales că americanii sunt specializaţi în a transfera în străinătate crizele de pe teritoriul lor”, a conchis Benta.

Guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune de cenzură. Parlamentul a adoptat, joi, moţiunea de cenzură cu 238 voturi „pentru” dintre cele 242 valabil exprimate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici