CE: Finanţare de 1,23 miliarde de euro pentru sănătatea mintală

Comisia Europeană va sprijini statele membre, acordând prioritate cetăţenilor şi sănătăţii lor mintale, prin intermediul a 20 de iniţiative şi a unei finanţări din partea UE în valoare de 1,23 miliarde de euro prin diferite instrumente financiare.

143 afișări
Imaginea articolului CE: Finanţare de 1,23 miliarde de euro pentru sănătatea mintală

CE: Finanţare de 1,23 miliarde de euro pentru sănătatea mintală

Comisia Europeană propune o nouă abordare a sănătăţii mintale, un prim pas pentru a pune sănătatea mintală pe picior de egalitate cu sănătatea fizică.

„Prin intermediul a 20 de iniţiative emblematice şi a unei finanţări din partea UE în valoare de 1,23 miliarde EUR prin diferite instrumente financiare, Comisia va sprijini statele membre, acordând prioritate cetăţenilor şi sănătăţii lor mintale”, se arată într-un comunicat al CE.

Noua abordare vine în condiţiile în care înainte de pandemia de COVID-19, problemele de sănătate mintală afectau deja 1 din 6 persoane din UE, situaţie care s-a înrăutăţit odată cu crizele fără precedent din ultimii ani. Costul lipsei acţiunii este semnificativ, ridicându-se la 600 de miliarde de euro în fiecare an, susţin reprezentanţii CE.

Acţiunea UE în domeniul sănătăţii mintale se va concentra pe trei principii directoare: prevenirea adecvată şi eficace, accesul la asistenţă medicală şi tratament în domeniul sănătăţii mintale de înaltă calitate şi la preţuri accesibile şi reintegrarea în societate după recuperare.

CE anunţă că, urmând această abordare, acţiunile concrete vor acoperi un domeniu larg de politici şi vor include eforturi pentru:

-Promovarea unei stări bune de sănătate mintală prin prevenire şi depistare timpurie, inclusiv prin intermediul unei iniţiative europene de prevenire a depresiei şi a sinuciderilor, un Cod european pentru sănătate mintală şi consolidarea cercetării privind sănătatea creierului.
-Investiţii în formare şi în consolidarea capacităţilor care prioritizează sănătatea mintală în toate politicile şi îmbunătăţeşte accesul la tratament şi îngrijire. Acţiunile vor include programe de formare şi de schimb pentru profesionişti şi sprijin tehnic pentru reformele în domeniul sănătăţii mintale la nivel naţional.
-Asigurarea unei stări bune de sănătate mintală la locul de muncă prin creşterea gradului de conştientizare şi îmbunătăţirea prevenirii. Acest lucru se va realiza, de exemplu, prin campanii de sensibilizare la nivelul UE desfăşurate de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) şi printr-o posibilă iniţiativă viitoare a UE privind riscurile psihosociale la locul de muncă.
-Protejarea copiilor şi a tinerilor în anii cei mai vulnerabili şi care contribuie cel mai mult la formare, în contextul unor presiuni şi provocări din ce în ce mai mari. Măsurile includ o reţea de sănătate mintală pentru copii şi tineri, un set de instrumente de prevenire pentru copii care abordează principalii factori determinanţi ai sănătăţii mintale şi fizice şi o mai bună protecţie online şi pe platformele de comunicare socială.
-Abordarea grupurilor vulnerabile prin furnizarea de sprijin specific persoanelor care au cea mai mare nevoie de sprijin, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele aflate în situaţii economice sau sociale dificile şi populaţiile de migranţi/refugiaţi. O atenţie deosebită se acordă populaţiilor afectate de conflicte, mai ales persoanelor (în special copii) strămutate din Ucraina şi copiilor din Ucraina care au suferit traume de război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici