Cel mai activ investitor imobiliar din România are în dezvoltare proiecte de peste 460 milioane de euro. Care sunt cele mai importante proiecte şi când vor fi gata

Fondul sud-african de investiţii NEPI are în dezvoltare în România investiţii de peste 460 de milioane de euro, în proiecte noi sau în extensii de proiecte existente, suprafaţa totală închiriabilă la finalizare fiind estimată la peste 250.000 metri pătraţi.

566 afișări
Imaginea articolului Cel mai activ investitor imobiliar din România are în dezvoltare proiecte de peste 460 milioane de euro. Care sunt cele mai importante proiecte şi când vor fi gata

Cel mai activ investitor imobiliar din România are în dezvoltare proiecte de peste 460 milioane de euro. Care sunt cele mai importante proiecte şi când vor fi gata

După finalizarea tuturor proiectelor, NEPI, cel mai activ investitor imobiliar de pe piaţa locală în ultimii ani, ar ajunge la un portofoliu de active cu o suprafaţă totală de 660.000 metri pătraţi, având în vedere că fondul deţine deja în România proiecte cu o suprafaţă de circa 380.000 metri pătraţi, evaluate la 656 milioane de euro.

Proiectele în dezvoltare sunt cele mai multe spaţii de retail, în Bucureşti şi provincie, şi majoritatea au ca termen de finalizare 2014-2015, potrivit unei prezentări a fondului.

Astfel, pentru acest an, NEPI îşi propune să finalizeze în trimestrul al treilea Vulcan Value Centre în Rahova, cu o suprafaţă de 25.200 mp, închiriată 93%, în urma unei investiţii de 47 milioane de euro şi care va genera venituri din chirii anuale de 4,1 miliaone de euro. Tot în acest an, dar în trimestrul patru, este programată finalizarea primei faze a Shopping City Târgu Jiu, cu o suprafaţă de 26.800 metri pătraţi, închiriat în proporţie de 85%. Investiţia în acest centru comercial, primul de acest tip din oraş, se ridică la 30,1 milioane de euro, urmând să aducă venituri anuale din chirii de 2,95 milioane de euro.

În acest an, NEPI a finalizat, împreună cu omul de afaceri Ovidiu Şandor, prima clădire de birouri (21.358 mp)din complexul The Office din Cluj Napoca, investiţie de 22,5 milioane de euro.

Cea mai importantă investiţie a NEPI în curs de dezvoltare este centrul comercial Mega Mall din Bucureşti, investiţie de 165 milioane de euro. Centrul va avea 70.700 metri pătraţi, iar NEPI, partener 70% în proiect, estimează ca va aduce, după finalizare, prevăzută pentru al doilea trimestru al anului viitor, venituri anuale din chirii de 16,5 milioane de euro. Mall-ul este închiriat în proporţie de 85%. Toate aceste proiecte sunt în curs de construcţie.

Anul viitor, la final, fondul de investiţii a planificat şi finalizarea primei faze dintr-un proiect de retail la Timişoara (pe terenul cumpărat recent de la fraţii Cristescu). Investiţia este estimată la 78 milioane de euro, urmând să fie construite spaţii totalizând 50.000 metri pătraţi.

Pe retail, NEPI are programate şi extinderea a trei centre comerciale, respectiv City Park Mall of Constanţa (21.000 mp, investiţie de 36 mil.euro ), Shopping City Deva (10.000 mp, investiţie de 14 mil.euro) şi Severin Mall (10.000 mp, investiţie de 9 mil. euro), cu termen de finalizare în 2015. Extinderile şi proiectul din Timişoara sunt în faza de autorizare.

NEPI va mai dezvolta o clădire de birouri în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu o suprafaţă de 8.000 mp, investiţie de 32 milioane de euro, termenul de finalizare fiind stabilit, de asemenea, pentru anul viitor.

În 2015-2016, fondul va finaliza dezvoltarea următoarelor două clădiri din complexul de birouri The Office din Cluj, care va implica investiţii de 47 milioane de euro. Cele două clădiri vor avea în total 33.000 metri pătraţi, iar chiria anuală va totaliza 5,8 milioane de euro, care se va adăuga la cele 3,3 milioane de euro generate de primul imobil al complexului, livrat în luna mai.

Printre proiectele deţinute de NEPI pe piaţa locală se numără City Park Mall Constanţa, Ploieşti Shopping City, Retail Park Piteşti, Floreasca Business Park, Lakeview (Bucureşti), City Business Centre Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici