CEZ: Dacă preţul energiei nu creşte, investiţiile vor scădea şi România va trebui să importe energie

Menţinerea preţurilor de vânzare a electricităţii va determina reducerea investiţiilor, în absenţa cărora România va fi obligată să importe energie, a declarat, marţi, Adrian Borotea, corporate affairs manager în grupul ceh CEZ.

531 afișări
Imaginea articolului CEZ: Dacă preţul energiei nu creşte, investiţiile vor scădea şi România va trebui să importe energie

CEZ: Dacă preţul energiei nu creşte, investiţiile vor scădea şi România va trebui să importe energie (Imagine: Shutterstock)

"Dacă preţurile energiei nu vor creşte la consumatorul final nu vom avea investiţii. Multe unităţi de producţie vor ieşi din piaţă, din motive de mediu, şi va trebui să importăm energie", a afirmat Borotea la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.

Potrivit acestuia, una dintre primele măsuri care ar trebui luate de către Ministerul Economiei este majorarea preţului energiei electrice.

"Anul 2012 nu este un an bun de creştere a tarifelor, este an electoral. Sigur, au fost ani buni în care nu s-au făcut lucruri. Nu trebuie să dublăm tarifele, dar nici nu putem să le lăsăm pe loc. Nu poţi condamna furnizorii clienţilor finali la faliment. Energia nu mai poate fi creditorul industriei, lucru care s-a întâmplat timp de câţiva ani. Suportabilitatea jucătorilor din piaţa energiei e apropape de capăt", a continuat el.

Potrivit lui Borotea, dacă România ar trebui să importe energie pentru a-şi asigura consumul la nivel naţional nu va putea face acest lucru decât pentru o perioadă scurtă de timp, întrucât capacităţile de import sunt mici, de 10%-15%.

"Capacitate de import este limitată undeva la 10%-15%. De exemplu, Ucraina exportă constant 500 MW spre alte ţări, unde preţurile sunt mai bune. Dar importul pe termen lung nu este nici posibil, nici de dorit", potrivit lui Borotea.

Din cauza temperaturilor scăzute, România s-a confruntat în această iarnă cu un consum record de electricitate, care a fost acoperit prin punerea în funcţiune a unor termocentrale utilizate în general doar în situaţii critice. Autorităţile au optat pentru această soluţie deoarece Hidroelectrica, care în mod normal acoperă circa 30% din consum, a produs mai puţină energie.

Cea mai mare parte a capacităţilor de producţie a electricităţii este învechită, fiind construită cu tehnologia anilor '60-'70. În ultimii 20 de ani companiile de stat au construit foarte puţine unităţi noi de producţie a energiei, una dintre acestea fiind reactorul numărul 2 al centralei nuclearelectrice de la Cernavodă. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, cele mai multe companii producătoare de energie.

Grupul ceh CEZ a intrat pe piaţa energetică românească în 2005, când a preluat de la stat distribuitorul de energie Electrica Oltenia. CEZ operează în prezent mai multe hidrocentrale şi parcuri eoliene.

Potrivit lui Borotea, grupul are disponibilă suma de trei miliarde de euro pentru investiţii în unităţi de producţie a energiei. O parte din această sumă ar putea fi investită în noi parcuri eoliene în România.

"La nivel de grup avem trei miliarde de euro în următorii doi ani pentru investiţii în energie verde. În Europa România este pe locul al 13-lea în privinţa atractivităţii sprijinului acordat de stat pentru energie verde. La acest capitol, România concurează puternic cu Germania şi Polonia. Noile proiecte însumează sute de megawatt, dar nu toate vor fi în România. Există o competiţie regională", a mai spus Borotea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici