Francois Hollande, prezent alături de premierul Cioloş la inaugurarea fabricii Airbus Helicopters din Ghimbav. Cioloş: MAI şi MApN pot fi dotate cu elicoptere de la Ghimbav, vom analiza această ofertă. FOTO

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a participat, marţi după-amiază, la inaugurarea fabricii de elicoptere Airbus de la Ghimbav, în judeţul Braşov, el declarând că proiectul are „vocaţia să consolideze industria apărării în Europa“ şi că va propune acest proiect, la Summitul NATO.

2604 afișări
Imaginea articolului Francois Hollande, prezent alături de premierul Cioloş la inaugurarea fabricii Airbus Helicopters din Ghimbav. Cioloş: MAI şi MApN pot fi dotate cu elicoptere de la Ghimbav, vom analiza această ofertă. FOTO

Francois Hollande, prezent alături de premierul Cioloş la inaugurarea fabricii Airbus Helicopters din Ghimbav. Cioloş: MAI şi MApN pot fi dotate cu elicoptere de la Ghimbav, vom analiza această ofertă

Hollande a afirmat că fabrica de elicoptere de la Ghimbav reprezintă continuarea tradiţiei franco-române, din judeţul Braşov, în domenul aeronauticii, însă la un cu totul alt nive.

„Avem o tradiţie de multă vreme în Braşov, în domeniul aeronauticii, între Franţa şi România. Aici este vorba despre un proiect de altă anvergură. Nu mai este vorba despre mentenanţă, de a repara, ci de a fabrica elicoptere care vor reprezenta tehnologia de vârf. Este un proiect franco-român, un proiect european şi îi felicit pe colegii din Germania care participă la ambiţia noastră de aici, aceea de a furniza elicoptere, în scopuri civile, dar şi în scopuri militare“, a spus preşedintele Franţei.

Elicopterul care va fi produs la Braşov ar putea consolida industria europeană a apărării, a mai afirmat Hollande, care a adăugat că aceasta va fi şi propunerea sa, la Summitul NATO de la Bratislava, din această toamnă.

„Cu acest Superpuma H215 avem dovada că putem să construim o cooperare care este benefică ambelor ţări. Locurile de muncă create, aici, nu sunt create în detrimentul celor din Germania, din Franţa sau din alte ţări europene. Locurile de muncă de aici vor duce la crearea altor locuri de muncă, în Franţa. Pe lângă asta, suntem într-o relaţie prin care personalul va fi format în Franţa şi aici pentru a atinge nivelul de calificare care le va permite să aibă un proces de fabricaţie cât de performant posibil. Aşadar, este un proiect de dimensiune europeană deoarece are de asemenea vocaţia să consolideze industria apărării în Europa. Este ceea ce dorim să facem şi ceea ce doresc să propun, în câteva zile, la Summit-ul de la Bratislava. Trebuie să avem o cooperare în ceea ce priveşte fabricarea materialului de apărare pentru a putea să-i dăm condiţiile ca să aibă o politică europeană de apărare“, a mai spus Hollande.

La Ghimbav, pe lângă linia de asamblare, vor funcţiona un birou de cercetare, un departament de vânzări şi un centru de formare profesională, valoarea totală a investiţiilor ridicându-se la 50 de milioane de euro.

„Bineînţeles, este un proiect de anvergură, 50 de milioane de euro investiţi. A participat şi statul român şi este un proiect cu potenţial semnificativ, în ceea ce priveşte vânzările pentru că vom face în aşa fel încât acest elicopter să fie comercializat. Bineînţeles, dacă România începe prin a cumpăra elicoptere, am fi foarte mândri şi foarte fericiţi. O tradiţie în aeronautică cere ca acest prim elicopter să aibă nume românesc. Am dorit, de asemenea, ca multe întreprinderi franceze să se implice în filiera aeronautică pe care o consolidăm, la nivel european, şi sunt sigur că această uzină de la Braşov va şti să execute contractele viitoare care îi vor fi propuse. Ne aflăm în faţa unui proiect care demonstrează că între Franţa şi România viitorul, execelenţa, tehnologia sunt bazele pe care vom construi relaţia noastră şi parteneriatul nostru viitor. Aşadar, trăiască Superpuma H215, trăiască Franţa, trăiască România“, a mai declarat preşedintele Francois Hollande.

Hollande a fost însoţit, la Ghimbav, de premierul Dacian Cioloş, vicepremierul Costin Borc, ministrul Finanţelor Anca Dragu, ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, ambasadorul Franţei în România, Francois Saint-Paul, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene din Franţa, Harlem Desir. Delegaţia oficială a ajuns în judeţul Braşov de la Bucureşti, cu un elicopter.

Oficialii au văzut fabrica de elicoptere, Hollande fiind aşteptat de 28 de elevi ai Colegiului Tehnic „Transilvania“ din Braşov, unde din acest an şcolar, funcţionează o clasă cu specializarea tehnician în aviaţie.

Compania Airbus Helicopters Industries, care dezvoltă fabrica de elicoptere la Ghimbav în cadrul unui parteneriat între Airbus şi mai multe companii româneşti, este în fază de dezvoltare până în 2019, pentru ca ulterior să producă 15 elicoptere H215, pe an, în România. Airbus H215 este un elicopter multirol, folosit în special în domeniul apărării şi poliţiei. Elicopterul poate transporta pînă la 22 de pasageri şi poate fi adaptat pentru transport în regim VIP.

Airbus Helicopters a înfiinţat în România filiala Airbus Helicopters Industries, care se ocupă de construcţia liniei finale de asamblare a elicopterelor H215. Compania se va ocupa şi cu vânzarea şi exportul produselor în toată lumea.

La dezvoltarea proiectului H215 în România participă companiile româneşti IAR, Aerostar, Aeroteh şi Turbomecanica. Potrivit paginii de internet a Airbus Helicopters, primul aparat H215 ar urma să iasă de pe linia de asamblare din România în 2018.

Airbus Helicopters este o divizie a grupului aeronautic Airbus specializată în producţia de elicoptere civile şi militare. În prezent, circa 12.000 de elicoptere produse de Airbus Helicopters sunt operate de peste 3.000 de clienţi în aproximativ 154 de ţări.

Cioloş: MAI şi MApN pot fi dotate cu elicoptere de la Ghimbav; vom analiza această ofertă

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, la inaugurarea fabricii Airbus Helicopters din Ghimbav-Braşov, că va analiza oferta companiei în vederea achiziţionării, de către Ministerul de Interne şi de către cel de Apărare, de elicoptere de la această fabrică, transmite corespondentul MEDIAFAX.Premierul a precizat că deschiderea fabricii este o investiţie importantă pentru Braşov şi pentru România, în urma căreia se vor crea 350 de locuri de muncă noi, care se adaugă celor 160 de locuri de muncă deja existente pentru partea de reparaţii elicoptere.

„Este o investiţie benefică atât investitorului, dar şi României şi care, dincolo de investiţia ca atare, pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume cu un produs nou pe care sperăm şi noi să îl vedem în activitate, în zbor cât mai repede“, a spus Cioloş.

Despre modelul de elicopter Airbus H215, premierul a spus că va analiza oferta companiei în vederea achiziţionării de elicoptere.

„Sigur, vom analiza cu foarte mare atenţie această ofertă. Şi pentru noi este un produs nou, iar dincolo de aceasta, oferă mentenaţă aici, în România. Avem în analiză şi la Ministerul de Interne şi la Ministerul Apărării, acolo unde există nevoi de dotare de elicoptere de intervenţie, elicoptere multi-rol, într-o fază ulterioară, şi militare, analizăm şi această oferă. Sper ca, aşa cum Dacia Renault a dovedit competivitate pe piaţă, dincolo de partea inovantă a proiectului, şi acest produs să-şi dovedească competitivitatea şi să cucerim piaţa internaţională, mai ales cea de intervenţie umanitară unde acest produs poate fi adaptat. Şi aici cred că este un interes comun al Franţei, al României, al Germaniei, să promovăm împreună acest produs“, a adăugat el.

De asemenea, premierul a vorbit şi despre relansarea parteneriatului dual, de formare a tinerilor, referindu-se la şcoala care va forma primii specialişti în producerea de elicoptere în România, la Colegiul Tehnic „Transilvania“ Braşov. La eveniment au participat şi elevii clasei a IX-a speciale, sponsorizată de Airbus Helicopters, de la Colegiul Tehnic Transilvania Braşov, prima promoţie care aspiră la bacalaureatul profesional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici