Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru 2012

Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru anul viitor, de la 3,7% la 2,1%, din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice ale Europei, însă anticipează revenirea consumului privat în a doua jumătate a lui 2012.

393 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru 2012

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României pentru 2012 (Imagine: Shutterstock)

Performanţele exporturilor în 2011 urmează să se reflecte anul viitor în cererea internă, în timp ce cererea externă va continua să reprezinte un factor de sprijin, însă mai puţin solid din cauza condiţiilor economice tot mai dificile din Europa şi din alte părţi ale lumii, se arată în Prognoza Economică de toamnă a CE.

Populaţia şi companiile vor continua să-şi ajusteze situaţia financiară în prima jumătate a anului viitor, însă angajările anticipate şi scăderea inflaţiei ar trebui să susţină venitul discreţionar real, consideră CE.

Astfel, consumul privat se va revigora în a doua jumătate a anului viitor, anticipează Comisia.

Pe de altă parte, consumul guvernamental nu va avea o contribuţie semnificativă la creşterea economică din 2012, afectat de consolidarea fiscală şi de reducerea numărului angajaţilor din sectorul public, se spune în raport.

Investiţiile ar trebui să reprezinte un factor important de creştere anul viitor, deoarece România are nevoie de modernizarea infrastructurii, inclusiv prin cofinanţări din fonduri structurale UE.

De altfel, rata foarte redusă de absorbţie a fondurilor europene, de 3,7% la finele lunii septembrie, semnalează un potenţial foarte ridicat de creştere a investiţiilor publice, notează CE.

Investiţiile private urmează însă să fie ceva mai slabe, anticipează CE, din cauza incertitudinilor generate de alegerile de anul viitor şi de efectele întârziate ale turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale din acest an.

În pofida crizei care zguduie zona euro, CE estimează că activitatea de pe piaţa de credit va reveni "modest" în 2012, băncile din România continuând să-şi "repare" bilanţurile după o perioadă îndelungată de deteriorare a calităţii activelor.

Astfel, CE prognozează o creştere economică de 2,1% în România anul viitor, sprijinită de un avans de 1,9% al consumului privat. Consumul public ar urma să urce cu 1,5%, exporturile cu 4,3%, iar importurile cu 4,5%.

Rata şomajului urmează să scadă la 7,2%, anticipează CE, iar compensaţia medie pe cap de angajat ar trebui să urce cu 6,4%.

Rata inflaţiei este prevăzută la 3,4%.

CE apreciază că prognoza de inflaţie pe termen mediu este încă ameninţată de riscuri semnificative, însă va rămâne în intervalul ţintit de BNR, de 3% plus/minus un punct procentual, în trimestrul al patrulea din acest an şi în primul semestru al lui 2012.

Cu toate acestea, presiunile negative exercitate asupra indicilor de preţuri de volatilitatea preţurilor alimentelor s-ar putea inversa în a doua jumătate a anului viitor, deşi proiecţiile actuale prevăd menţinerea indicatorului în intervalul ţintă până la finele lui 2012.

În plus, principalele riscuri care ar putea determina creşterea inflaţiei în România rămân cele legate de reajustarea preţurilor administrate, precum cele la electricitate şi gaze naturale, apreciază CE.

Pe de altă parte, deteriorarea condiţiilor economice globale, însoţită de reducerea cotaţiilor internaţionale ale mărfurilor, ar putea contribui ca efect dezinflaţionist.

Revenind la creşterea economică, exporturile vor avea o contribuţie mai redusă în a doua jumătate a acestui an, din cauza reducerii cererii externe, notează CE.

Consumul nu a revenit semnificativ, însă evoluţiile din sectorul comerţului retail şi indicatorul încrederii din acest sector anunţă în ultimul timp unele ameliorări, se spune în raport.

Investiţiile publice sunt aşteptate să crească în a doua jumătate a anului, deoarece autorităţile fac progrese în "diverse proiecte construcţii de drumuri", anticipează Comisia.

Rata scăzută de absorbţie a fondurilor europene, de numai 3,7% la finele lunii septembrie, indică un potenţial ridicat de creştere a investiţiilor publice, se mai spune în prognoza de toamnă a CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici