Comisia Europeană dezminte existenţa unor noi propuneri de reformă pentru Grecia

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu intenţionează să facă noi propuneri de reformă pentru Grecia, a declarat luni un purtător de cuvânt al instituţiei, contrazicând declaraţii făcute de comisarul pentru Economie Pierre Moscovici, transmite MarketWatch.

320 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană dezminte existenţa unor noi propuneri de reformă pentru Grecia

Comisia Europeană dezminte existenţa unor noi propuneri de reformă pentru Grecia (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Moscovici a afirmat la un post de radio francez că Juncker va avansa luni, la ora prânzului, noi propuneri destinate Greciei.

Ulterior, Moscovici a scris pe Twitter că "majoritatea propunerilor din partea Comisiei Europene sunt cunoscute şi publicate". El a notat faptul că Juncker urmează să susţină luni o conferinţă de presă referitoare la situaţia Greciei.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat duminică seara că băncile din Grecia vor rămâne închise până pe 6 iulie, iar retragerile de numerar vor fi restricţionate, la recomandarea Băncii Greciei.

Decizia de duminică intervine după ce cozi lungi s-au format în ultimele două zile la bancomate din toată ţara, în urma deciziei bruşte a premierului Tsipras de a convoca un referendum pe tema propunerilor de reforme înaintate de creditorii internaţionali pentru a continua finanţarea Greciei.

Anunţul de vineri seara al premierului grec a luat prin surprindere miniştrii de Finanţe din zona euro, care au respins sâmbătă solicitarea autorităţilor de la Atena de a prelungi cu o lună programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană a decis duminică să menţină dar să îngheţe finanţarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri.

Referendumul este prevăzut pentru duminica viitoare, dar actualul program de ajutor al Greciei expiră marţi, iar restul de 7,2 miliarde de euro pe care statul elen îi mai avea de primit nu vor mai fi disponibili după această dată.

În lipsa acestor fonduri, Grecia riscă să nu poată plăti o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă tot marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici