Comisia Europeană pregăteşte un plan de investiţii de 200 miliarde euro pentru proiecte în parteneriat public-privat

Comisia Europeană (CE) pregăteşte un plan de investiţii de până la 200 miliarde de euro, finanţate din surse publice şi private, pentru a revigora creşterea economică în Europa, au declarat surse europene pentru El Pais, preluat de Les Echos.

254 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană pregăteşte un plan de investiţii de 200 miliarde euro pentru proiecte în parteneriat public-privat

Comisia Europeană pregăteşte un plan de investiţii de 200 miliarde euro pentru proiecte în parteneriat public-privat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul îşi propune să susţină investiţii în infrastructură, energie din surse regenerabile şi tehnologii avansate, cu participarea sectorului privat.

CE ia în calcul două variante pentru finanţarea proiectului.

Prima dintre acestea, care are cele mai mari şanse să devină realitate, se bazează pe Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi Fondul European de Stabilitate Financiară.

Astfel, UE ar utiliza 12 miliarde euro din fondurile mecanismului de stabilitate pentru a atrage finanţări private, care ar revigora resursele BEI şi ar servi drept garanţie pentru proiecte de infrastructură în parteneriat public-privat.

În acest scop, proiectul s-ar baza pe instrumente financiare sofisticate şi obligaţiuni garantate de către UE, prin care proiectele să fie finanţate de către fonduri de pensii şi alţi investitori.

Cealaltă opţiune de finanţare presupune injecţii de capital la BEI din partea statelor UE totalizând 10 miliarde euro.

A doua variantă este mai puţin probabilă ţinând cont de situaţia precară a finanţelor publice din multe state membre.

Propunerea ar putea fi discutată la summit-ul UE din iunie, potrivit El Pais.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici