Comisia Europeană prelungeşte sprijinul excepţional temporar acordat producătorilor de fructe şi legume afectaţi de embargoul cu Rusia

Comisia Europeană a prelungit măsurile de sprijin excepţional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii de fructe şi legume, cantitatea repartizată României fiind de 3.000 tone de produse proaspete retrase de pe piaţă, dar un solicitant poate primi sprijin numai pentru maximum de 750 tone

558 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană prelungeşte sprijinul excepţional temporar acordat producătorilor de fructe şi legume afectaţi de embargoul cu Rusia

Comisia Europeană prelungeşte sprijinul excepţional temporar acordat producătorilor de fructe şi legume afectaţi de embargoul cu Rusia

"Ca urmare a prelungirii embargoului Federaţiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeană a prelungit măsurile de sprijin excepţional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii din sectorul fructe şi legume, prin adoptarea Regulamentului Delegat (UE) 921/2016 al Comisiei de stabilire a unor măsuri de sprijin excepţionale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe şi legume", anunţă Ministerul Agriculturii printr-un comunicat.

Cantitatea maximă de produse repartizată Romaniei este de 3000 tone, iar măsura pentru care se acordă sprijin financiar este retragerea produselor de pe piaţă.

În baza prevederilor art. 2 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 921/2016, statul membru poate stabili pentru fiecare produs, cantităţile aplicabile în cazul retragerilor de pe piaţă.

"Produsele şi cantităţile au fost stabilite ţinând cont de propunerile Organizaţiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA) rezultate în urma consultării asociaţiilor membre şi a întâlnirilor care au avut loc la sediul MADR, care au ca scop îmbunătăţirea şi eficientizarea implementării măsurilor excepţionale pentru despăgubirea producătorilor de legume şi fructe urmare a embargoului Federaţiei Ruse, de o analiză a sprijinului primit de către producătorii agricoli din sectorul fructe şi legume în perioada 2014 - 2015 pentru aceste măsuri excepţionale şi de analiza datelor statistice furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi a datelor operative MADR cu privire la sectorul legume şi fructe (suprafeţe, producţii totale, producţii medii)", se arată în comunicat.

De asemenea, s-a avut în vedere şi recomandarea Curţii de Conturi Europene (ECA) cu privire la combaterea risipei alimentare şi de a pune accent pe evitarea acesteia, printr-o proporţie mare a produselor distribuite gratuit faţă de cele distruse.

Fructele şi legumele destinate consumului în stare proaspătă şi cantităţile pentru care se va acorda sprijinul financiar conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 921/2016, sunt următoarele:

- 1.500 tone de mere, pere, prune, fructe de tip bacă, struguri de masă proaspeţi, piersici şi nectarine
- 1.500 tone de tomate, castraveţi, inclusiv cornişon, morcovi, varză albă şi varză roşie, ardei gras, conopidă, broccoli, ciuperci din genul Agaricus.

La propunerea Organizaţiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totală repartizată fiecărui sector, respectiv legume/fructe, se mai afirmă în comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici