Comisia pentru buget a Senatului a amânat dezbaterea OUG 114 în domeniul fiscal

Comisia pentru buget din Senat a amânat, marţi, cu o săptămână, dezbaterea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. Liberalii au acuzat lipsa unui studiu de impact a ordonanei de urgenţă

313 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru buget a Senatului a amânat dezbaterea OUG 114 în domeniul fiscal

Comisia pentru buget a Senatului a amânat dezbaterea OUG 114 în domeniul fiscal

Comisia de buget a Senatului va avea pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, săptămâna viitoare, dezbaterea raportului asupra proiectului pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 care prevede măsuri fiscale, printre care şi introducerea „taxei pe lăcomie” pentru bănci.

În debutul dezbaterii, PNL şi USR a propuns un amendament de eliminare a Ordonanţei, care a fost respins. Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat că este necesar un studiu de impact pentru OUG 114.

„Aş dori ca Ministerul Finanţelor Publice să prezinte studiul de impact făcut de BNR. Este inadmisibil şi jenant. Nu avem la această Ordonanţă un studiu de impact. Era datoria iniţiatorului să vină cu un studiu de impact. Dacă avem aici Comisia Naţională de Statistică si prognoză ar trebui să le fie rusine pentru că ce au scris aici la impactul macroeconomic este jenant. Ai o OUG care intră în toată economia şi spune că doar că măsurile bugetare propuse conduc la menţinerea echilibrului bugetar. Să vină cu un studiu de impact. Ne trebuie un studiu de impact”, a declarat, marţi, în Comisia de buget, senatorul PNL Florin Cîţu.

Florin Dănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat, marţi, la dezbaterea din Comisia pentru buget a Senatului, că există o percepţie greşită că peste tot în Europe există o taxă bancară şi, de asemenea, susţin consideră necesară existenţa unui studiu de impact.

„Am transmis poziţia scrisă către comisia dumneavoastră în care detaliem impactul nedorit pe care întreaga economie românească încearcă să-l evite şi noi încercăm să-l evităm, de aceea şi terminăm adresa noastră, trecând prin impact, prin efectele nedotrite, prin comparaţiile cu motivele şi cu structura cu care Europa are astfel de cazuri, precizăm foarte clar că mai mult de jumătate din ţările Europei nu au niciun fel de taxă, pentru că s-a creat această percepţie că în Europa există o taxă bancară peste tot şi nu este aşa. De asemenea, amploarea acestei taxe este colosal de mare comparabil cu ce se intenţionează la nivel legislativ românesc. Există o comparaţie multiplicativă, de până la 30 de ori mai mare taxa rpomânească decât ce se întâmplă în celelalte ţări. (...) Şi noi credem că un studiu de impact este necesar”, a declarat Dănescu.

În legătură cu raportul asupra acestui act normativ, liberalii au făcut apel la membri forului legislativ să dea raport de respingere asupra proiectului. Astfel, purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă i-a îndemnat pe parlamentari să trimită e-mail sau sms membrilor PSD-ALDE-UDMR din Comisia de buget a Senatului, cu mesajul „#OpriţiOUG114”, pentru a îi convinge să adopte un raport negativ.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

În contextul nemulţumirilor, premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că i-a chemat pe miniştrii Cabinetului său pentru a vedea ce probleme sunt legate de OUG fiscală şi ce modificări ar trebui implementate. Acesta a adăugat că modificarea ordonanţei nu înseamnă o cedare din partea actualului Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici