Comporamentul românilor care folosesc cardurile se schimbă complet când călătoresc în străinătate

Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat în primele trei luni ale acestui an plăţi la comercianţii din străinătate în valoare de 1,4 miliarde de lei (317 mil. euro), în creştere cu 22% faţă de aceeaşi lună din 2015.

754 afișări
Imaginea articolului Comporamentul românilor care folosesc cardurile se schimbă complet când călătoresc în străinătate

Comporamentul românilor care folosesc cardurile se schimbă complet când călătoresc în străinătate

Pe de altă parte, plăţile efectuate de străini cu cardul la comercianţii din România sunt de peste două ori mai mici. La finalul lunii martie acestea cumulau 640 de milioane de lei (144 mil. euro), în creştere cu 27% faţă de acelaşi interval al anului trecut, potrivit datelor BNR.

„Comportamentul românilor faţă de utilizarea cardurilor se schimbă complet când călătoresc în străinătate - aceştia folosesc cardurile mai des la comercianţi decât pentru retrageri de numerar“, a spus Cătălin Creţu, director general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, Visa Europe.

Potrivit acestuia, în primul trimestru din 2016 valoarea plăţilor cu cardul la comercianţii în străinătate a fost cu 35% mai mare decât totalul retragerilor de la bancomate. Pe plan local, doar puţin peste 20% din valoarea tranzacţiilor cu cardul este reprezentată de plăţi la comercianţi, restul fiind tranzacţii la ATM.

În ultimii ani, plăţile cu cardul la POS-urile din străinătate şi din ţară au crescut mai rapid decât retragerile de la bancomate în condiţiile în care plăţile online au avansat treptat, dar şi datorită schimbării generaţiei deţinătorilor de carduri şi dezvoltării tehnologiei. Cu toate acestea, sumele retrase de la bancomate reprezintă în continuare cea mai mare parte a tranzacţiilor cu cardurile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici