Congresul SUA a aprobat un buget de 1.000 de miliarde de dolari, dar nu şi majorarea capitalului FMI

Congresul SUA a aprobat luni seara, pentru prima oară din 2009, un acord amplu referitor modul în care va fi cheltuit bugetul în valoare de 1.012 miliarde de dolari, dar a refuzat să ratifice o majorare a capitalului FMI, prevăzută într-o reformă convenită în 2010.

117 afișări
Imaginea articolului Congresul SUA a aprobat un buget de 1.000 de miliarde de dolari, dar nu şi majorarea capitalului FMI

Congresul SUA a aprobat un buget de 1.000 de miliarde de dolari, dar nu şi majorarea capitalului FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul reprezintă o actualizare a priorităţilor de cheltuieli ale SUA, după mai mulţi ani în care guvernul nu putea, din cauza dezacordurilor din Congres, să realoce fonduri şi va preveni blocarea activităţilor guvernamentale, prin finanţarea activităţilor până în septembrie, relatează Financial Times.

Reducerea cheltuielilor în cazul multor programe şi refuzul Congresului de a ratifica reforma cotelor de contribuţie a statelor membre ale FMI arată că bugetul strict va limita spaţiul de manevră al preşedintelui Obama, în cel de-al doilea mandat.

"Suntem mulţumiţi că am ajuns la un acord bipartizan referitor la finanţarea guvernului în 2014", au declarat într-un comunicat liderii democrat şi republican ai comisiilor însărcinate cu negocierile.

Acordul confirmă nivelul de cheltuieli convenit de congresmanul republican Paul Ryan şi senatorul democrat Patty Murray, în luna decembrie, dar elimină o tăiere a majorării pensiilor veteranilor cu dizabilităţi, costisitoare din punct de vedere politic.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat apelul preşedintelui Obama pentru aprobarea unei reforme a cotelor de contribuţii la FMI, din 2010. Aprobarea reformei nu va mai putea avea loc până anul viitor, iar reforma nu poate intra în vigoare până când SUA nu o ratifică.

În aceste condiţii, statele europene vor continua să fie reprezentate disproporţionat la FMI şi nu există nicio posibilitate de creştere a drepturilor de vot ale ţărilor aflate în dezvoltare. Faptul pune în pericol legitimitatea FMI şi conferă unora dintre ţări o armă diplomatică, în relaţiile cu Trezoreria SUA.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi-a exprimat dezamăgirea că reforma nu a fost aprobată.

"Lumea evoluează şi suntem dedicaţi susţinerii ţărilor membre să finalizeze acordul din 2010, care permite Fondului să ţină pasul cu schimbările globale. Înţelegem că Statele Unite vor continua să acţioneze pentru a asigura acordul legislativ şi sperăm că acest lucru se va întâmpla", a spus Lagarde.

Reforma din 2010 ar dubla capitalul FMI la 720 de miliarde de dolari, şase puncte procentuale din cota totală ar reveni statelor în dezvoltare, iar două din cele 24 de posturi de directori care revin în prezent Europei ar fi transferate ţărilor în dezvoltare. Împrumuturile existente ale FMI ar deveni capital permanent, astfel încât Statele Unite nu trebuie să aloce fonduri suplimentare.

O nouă reformă a cotelor de contribuţie ar fi trebuit să fie convenită în acest an, dar şansele sunt reduse având în vedere că prima reformă nu a fost pusă în practică.

În alte domenii, planul de buget arată deciziile dificile de limitare a cheltuielilor. Astfel, veniturile personalului militar vor fi majorate cu 1%, dar cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării au fost reduse cu 6,9 miliarde de dolari faţă de 2013, la 63 de miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici