Consiliul Judeţean Prahova vrea să preia mina turistică Slănic Prahova

Consiliul Judeţean Prahova vrea să preia mina turistică Slănic Prahova, considerând că administratorii acesteia se axează prea puţin pe partea turistică, în timp ce autorităţile ar putea investi bani în urma unor proiecte europene şi astfel ar obţine un profit mai mare.

417 afișări
Imaginea articolului Consiliul Judeţean Prahova vrea să preia mina turistică Slănic Prahova

Consiliul Judeţean Prahova vrea să preia mina turistică Slănic Prahova (Imagine: statiunea-slanic.ro)

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că preluarea minei turistice din Slănic reprezintă o prioritate pentru instituţia pe care o conduce.

"Acest proiect este prioritar pentru 2017. Salina de exploatare să rămână la ei (la administratori - n.r.), iar noi să preluăm mina turistică. Am făcut Guvernului technocrat o adresă, am avut şi o discuţie şi nu am avut niciun rezultat. Sunt convins că vom primi acum ajutorul necesar”, a spus Bogdan Toader.

Salina Slănic Prahova este administrată de Societatea Naţională a Sării – Salrom, acţionar majoritar fiind Ministerul Economiei.

"Noi putem investi şi să scoatem mult mai mulţi bani decât o fac ei acum. Pentru ei activitatea de bază este exploatarea. Nu fructifică ceea ce au la mina turistică”, a adăugat Bogdan Toader.

Potrivit acestuia, în 2017 Consiliul Judeţean Prahova speră să preia mina turistică şi să elaboreze proiectul privind dezvoltarea.

"Sunt fonduri europene dedicate. Este primoridial să avem mina turistică în patrimoniu şi apoi putem accesa fonduri europene ca să investim. Anul acesta sperăm să facem preluarea şi elaborarea proiectului”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Potrivit site-ului Salrom, Salina Slănic Prahova (mina Unirea) a fost deschisă vizitării după anul 1970, “accesul vizitatorilor fiind asigurat prin coborârea cu o <colivie> prin puţul de extracţie, amenajat pentru transportul de persoane, până la adâncimea de 208 de metri.

“Palatele de sare” cu un microclimat constant, temperatura de circa 13 grade Celsius, umiditatea aerului de circa 60% şi aerosoli salini cu efecte terapeutice asupra sănătăţii au fost amenajate atât pentru agrement, cât şi pentru tratament.

Accesul, în prezent, în mină se face cu microbuze, după ce în luna august a anului 2014 un lift pus în funcţiune în anul 1936 şi în care se aflau mai multe persoane s-a prăbuşit în gol din cauza unei defecţiuni tehnice. Incidentul s-a produs în timp ce liftul se afla aproape de baza minei, astfel încât cei aflaţi în lift nu au fost răniţi grav, un turist suferind o luxaţie şi fiind transportat la spital.

De asemenea, peste 300 de persoane au rămas blocate în subteran, fiind evacuate din mina de vizitare prin mina de exploatare cu două microbuze, operaţiunea durând două ore şi jumătate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici