Contractul istoric pentru transportul gazelor naturale pe teritoriul României încheiat de Transgaz şi Gazprom a încetat înainte de expirare

Contractul istoric pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terţe ţări, încheiat cu Gazprom Export LLC (GPE) şi valabil până la data de 31.12.2023, a încetat prin acordul părţilor, anunţă Transgaz.

5354 afișări
Imaginea articolului Contractul istoric pentru transportul gazelor naturale pe teritoriul României încheiat de Transgaz şi Gazprom a încetat înainte de expirare

Contractul istoric pentru transportul gazelor naturale pe teritoriul României încheiat de Transgaz şi Gazprom a încetat înainte de expirare

SNTGN Transgaz informează, într-un comunicat remis bursei, că decizia a fost luată în scopul aplicării reglementărilor europene pe conductele de transport gaze naturale T2 şi T3 şi al încheierii cu operatorii de transport adiacenţi a acordurilor de interconectare aferente punctelor de intrare sau ieşire ale acestor conducte.

Negocierile intense purtate între Comisia Europeană (DG-ENER), SNTGN Transgaz SA şi Gazprom Export LLC s-au materializat într-un Acord de încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA şi GPE încheiat pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terţe ţări.

Acest Acord este de o importanţă deosebită, întrucât pe de o parte creează premisele pentru aplicarea cadrului normativ european pentru rezervarea de capacitate de transport gaze naturale prin conductele de tranzit T2 şi T3 şi în acelaşi timp asigură protejarea intereselor financiare ale Transgaz care decurgeau din contractul istoric de transport gaze naturale prin conducta de tranzit T3.

Acordul de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA şi Gazprom Export LLC creează cadrul necesar pentru încheierea Acordurilor de Interconectare pentru Punctele de Interconectare Isaccea 2,3 şi Negru Vodă/Kardam 2,3, asigurarea accesului liber al terţilor la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 şi T3 asigură încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric şi creează premisele creşterii gradului de utilizare a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport care răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii de calitate, siguranţă, eficienţa economică şi protecţie a mediului înconjurător, societate listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici