Creşterea dobânzii de către Rezerva Federală a Statelor Unite ar putea avea un impact global

Rezerva Federală a Statelor Unite ar putea majora dobânda cheie cu 0,25%, la 2%, cel mai ridicat nivel din 2008, ca răspuns la premisele de creştere economică şi la şomajul scăzut, relatează BBC.

1558 afișări
Imaginea articolului Creşterea dobânzii de către Rezerva Federală a Statelor Unite ar putea avea un impact global

Creşterea dobânzii de către Rezerva Federală a Statelor Unite ar putea avea un impact global

Acasta ar fi a şaptea majorare începând cu 2015. Oficialii încearcă să tempereze inflaţia cu rate mai mari ale dobânzilor şi cred că economia Statelor Unite îşi poate permite costuri mai mari ale împrumuturilor.

În cazul în care dobânda va creşte, repercusiunile se vor resimţi în SUA şi în străinătate.

Unele dintre cele mai dramatice efecte ar putea apărea pe pieţele emergente, dobânda mai mare determinând investitorii care s-au orientat către alte ţări în căutarea unor randamente mai bune să se întoarcă.

Pentru moment retragerile de pe pieţele emergente rămân relativ modeste, fluxurile săptămânale către fondurile de obligaţiuni şi acţiuni scăzând cu mai puţin de 10% faţă de nivelurile maxime, potrivit companiei de consultanţă EPFR Global.

Pe de altă parte, retragerile au fost însoţite de creşterea dolarului, ceea ce a contribuit la apariţia unor crize valutare în Argentina, Turcia şi Brazilia şi a determinat băncile centrale din alte ţări, inclusiv din Indonezia, Malaezia şi Hong Kong, să-şi îşi majoreze propriile rate ale dobânzilor.

Ţările care s-au confruntat cu mai grave tulburări pe piaţă au avut, de asemenea, propriile probleme politice şi financiare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici