Creşterea economică a României, afectată de criză şi îmbătrânirea populaţiei

Creşterea economică a României va fi afectată, pe termen mediu, atât de efectele crizei, precum investiţii mai scăzute, presiuni pe piaţa de credit şi creşterea şomajului, cât şi de impactul îmbătrânirii populaţiei şi al sustenabilităţii finanţelor publice, apreciază Comisia Europeană (CE).

178 afişări

Imaginea articolului Creşterea economică a României, afectată de criză şi îmbătrânirea populaţiei

Creşterea economică a României, afectată pe termen mediu de criză şi îmbătrânirea populaţiei (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Creşterea potenţială va reveni de la un punct deplecare mai scăzut. În plus, criza ar putea afectacreşterea economică potenţială pe termen mediu prin investiţii maiscăzute, constrângeri asupra disponibilităţii creditului şicreşterea şomajului structural. Pe deasupra, impactulcrizei va coincide cu efectele negative ale îmbătrâniriidemografice şi ale sustenabilităţii finanţelor publice",se arată într-un raport al CE, care analizează Programul deConvergenţă al României pentru perioada 2009-2012 şi prezintărecomandări în vederea relansării creşterii economice şi reduceriidezechilibrelor fiscale.

În acest context, va fi esenţial ca Guvernul să accelerezeritmul implementării reformelor structurale, cu scopul de a susţinepotenţialul de creştere economică, care va consolida la rândul săusustenabilitatea sistemului finanţelor publice, conformComisiei.

Astfel, este important pentru România să implementezereforma sistemului de pensii, dar şi reformele deguvernanţă fiscală şi reformele structurale cuprinse în programulde echilibrare a balanţei de plăţi convenit cu ComisiaEuropeană.

În plus, România ar trebui să ia măsuri concrete pentruaccelerarea abosrbţiei fondurilor structurale de la UE, deoareceacestea vor permite creşterea investiţiilor în motoare de creştereeconomică pe termen lung fără ameninţarea ţintelor de deficitbugetar.

Economia României s-a contractat anul trecut cu 7,1%. Pentruacest an, autorităţile române şi experţii Fondului MonetarInternaţional estimează o creştere economică de 1,3%. Avansul arurma să ajungă la 3,7% în 2012.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ECONOMIE CE ,
RAPORT CE ,
imbatranirea populatiei
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.