Creşterea economiei Rusiei a încetinit în trimestrul al doilea la 1,2%, cel mai redus ritm după 2009

Creşterea economiei Rusiei a încetinit în trimestrul al doilea la 1,2% în termeni anuali, cel mai redus ritm după 2009, faţă de 1,6% în primele trei luni ale anului, riscând să împingă ţara în pragul recesiunii, potrivit datelor Institutului rus de Statistică, relatează Bloomberg.

82 afișări
Imaginea articolului Creşterea economiei Rusiei a încetinit în trimestrul al doilea la 1,2%, cel mai redus ritm după 2009

Creşterea economiei Rusiei a încetinit în trimestrul al doilea la 1,2%, cel mai redus ritm după 2009 (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Economiei, precum şi analiştii intervievaţi de Bloomberg anticipau un avans de 1,9%.

Încetinirea neaşteptată scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă Rusia din cauza scăderii cererii de materii prime la nivel mondial.

Banca centrală a Rusiei a menţinut neschimbată dobânda de politică monetară la 8,25% pe an, pentru a 11-a lună consecutiv, exprimând şi îngrijorarea legată de creşterea economică.

"PIB-ul din trimestrul al doilea este o mare dezamăgire şi un argument serios pentru relaxarea politicii monetare. Cererea externă slabă şi investiţiile reduse reprezintă principalul factor negativ în economie, dar bănuim că şi consumul s-a redus", a declarat Piotr Matis, analist pentru pieţe emergente la 4Cast în Londra.

Creşterea economică s-a redus în fiecare trimestru, de la sfârşitul anului 2011, ca urmare a scăderii investiţiilor şi a cheltuielilor guvernamentale după realegerea ca preşedinte a lui Vladimir Putin în martie 2012.

Datele publicate vineri nu indică vreo modificare a acestei tendinţe negative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici