Croitoru: Reluarea fluxurilor de capital sprijină revenirea economiei, dar pune presiune pe inflaţie

Fluxurile de capital revin în statele emergente, inclusiv în România, şi sprijină economia, însă totodată pun presiune pe inflaţie, a declarat Lucian Croitoru consilier al guvernatorului BNR.

162 afișări
Imaginea articolului Croitoru: Reluarea fluxurilor de capital sprijină revenirea economiei, dar pune presiune pe inflaţie

Croitoru: Reluarea fluxurilor de capital sprijină revenirea economiei, dar pune presiune pe inflaţie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Croitoru a arătat, într-o prezentare susţinută la o conferinţă de teme economice, că până în anul 2015 contribuţia fluxurilor de capital la creşterea Produsului Intern Brut va fi de 2,9% în viziunea FMI, cu un punct procentual mai mică faţă de estimările autorităţilor române, de 3,9%.

"În România, creşterea economică depinde foarte mult de ce se întâmplă în afara României. Suntem o ţară mică şi depindem de ce se întâmplă acolo şi de deciziile care se iau acolo", a spus Croioru.

El a precizat că este greşită ideea potrivit căreia motoarele creşterii economice ar trebui să se mute de la consum la investiţii.

"Este profund greşit. Nu se poate ca domnul Florin Pogonaru (preşedintele AOAR, prezent în sală şi dat ca exemplu de investitor, n.r.) să decidă să investească în ceva dacă nu există cineva care să cumpere", a spus Croitoru.

Consilierul BNR a mai spus că trebuie evitat ca nivelul consumului să depăşească limitele stabilite de restricţiile bugetare.

În luna mai, Croitoru a afirmat că intensificarea fluxurilor de capital străin va face ca dobânda să redevină principalul instrument de politică monetară, dar băncile centrale vor oscila între obiectivul inflaţie şi cel al competitivităţii.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune, după doi ani şi jumătate.

Inflaţia anuală a urcat de la 8,01% în martie la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,66%, în principal ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi ţigărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici