Cursul BNR a atins un nou NIVEL RECORD: 4,4373 lei/euro

Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un nou nivel record pentru cursul de referinţă, de 4,4373 lei/euro, deşi cotaţiile leului au depăşit 4,44 lei/euro la jumătatea zilei, iar dealerii spun că banca centrală nu ar fi intervenit vizibil în piaţă. Precedentul maxim istoric a fost atins vineri, la 4,4265 lei/euro.

635 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a atins un nou NIVEL RECORD: 4,4373 lei/euro

Cursul BNR a atins un nou NIVEL RECORD: 4,4373 lei/euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Faţă de finalulul anului trecut, când a fost publicat un nivel de 4,3197 lei/euro, cursul afişat luni este mai mare cu 2,7%.

Leul a continuat să se deprecieze şi faţă de dolar, iar rata a urcat cu 2,7 bani, la 3,4479 lei/dolar, reprezentând cel mai ridicat nivel din 1 iulie 2010. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cotaţia a urcat la 3,6 lei/franc, un nou maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

La deschiderea şedinţei de luni, euro era cotat la 4,4360 - 4,4390 lei, în scădere faţă de nivelul de vineri seară, când schimburile se realizau la 4,4400 - 4,4415 lei/euro.

Ulterior, cursul a coborât până la 4,4315 lei/euro, întrucât unii participanţi la piaţă se aşteptau la intervenţia BNR pentru a sprijini leul.

Spre jumătatea zilei, însă, cotaţiile au revenit în urcare, în condiţiile în care jucătorii nu au "detectat" prezenţa băncii centrale în piaţă, iar în jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,4445 - 4,4460 lei/euro.

În acelaşi timp, valutele din regiune afişau pierderi de circa 0,8%, după ce discuţiile din Grecia privind formarea unei coaliţii au întâmpinat duminică un nou obstacol. Temerile investitorilor privind ieşirea Greciei din zona euro s-au reaprins, iar statul ar putea fi nevoit să organizeze o nouă rundă de alegeri.

Pieţele financiare sunt sub presiune de la începutul săptămânii trecute, după ce cele două partide principale care susţin acordul Greciei cu instituţiile financiare internaţionale nu au reuşit să obţină împreună majoritatea, punând sub semnul întrebării capacitatea ţării de a respecta condiţiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul şi de a rămâne în zona euro.

Băncile comerciale practicau dobânzi de 3,78 - 4,28% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, faţă de 3,66% - 4,16% la închiderea săptămânii trecute. Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână sunt de 3,91 - 4,41%, uşor peste cele de vineri, de 3,85% - 4,35%.

Dealerii spun că ratele de dobândă au fost supuse unor presiuni ascendente, ca urmare a presupuselor intervenţii valutare recente şi la aşteptări pentru noi asemenea episoade.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici