Cursul BNR a urcat la 4,4399 lei/euro şi a atins MAXIMUL ultimelor trei săptămâni

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a crescut pentru a doua zi consecutiv şi a ajuns la 4,4399 lei/euro, atingând astfel cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, într-o piaţă unde cotaţiile au urcat peste 4,44 lei/euro încă din a doua parte a şedinţei de miercuri.

230 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a urcat la 4,4399 lei/euro şi a atins MAXIMUL ultimelor trei săptămâni

Cursul BNR a urcat la 4,4399 lei/euro şi a atins MAXIMUL ultimelor trei săptămâni (Imagine: Shutterstock)

Rata de referinţă de joi este cu 0,95 bani, respectiv cu 0,21% peste cea afişată miercuri, de 4,4304 lei/euro. O paritate mai ridicată decât cea de joi a fost anunţată de BNR în data de 17 iulie, când euro a fost cotat la 4,4467 lei.

Leul s-a depreciat joi şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă avansând cu 1,58 bani, respectiv cu 0,44%, la 3,6107 lei/franc, de la 3,5949 lei/franc în ziua de miercuri. Astfel, rata de schimb leu/franc elveţian a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni, o paritate mai mare fiind afişată pe 3 iulie, când francul a fost cotat la 3,618 lei.

Pe de altă parte, leul s-a întărit în raport cu dolarul american, cu 0,33%, cursul de referinţă coborând cu 1,11 bani, de la 3,3365 lei/dolar la 3,3254 lei/dolar.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Leul a scăzut, miercuri, cu 0,8% în raport cu euro, mai vizibil decât monedele statelor din regiune, şi cotaţiile au urcat peste 4,44 lei/euro de la 4,41 lei/euro la debutul şedinţei. Mişcarea a venit în cadrul unor volume de tranzacţionare în creştere, ordinele de cumpărare de euro fiind plasate de un jucător străin, potrivit dealerilor.

Deprecierea leului a fost determinată, cel mai probabil, de înrăutăţirea sentimentului din pieţele globale, pe fondul aşteptărilor tot mai numeroase că Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decât se estima anterior, dar şi de o declaraţie a guvernatorului BNR Mugur Isărescu privind intenţia băncii centrale de a face tot posibilul ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută.

"Continuarea mesajului BNR în favoarea relaxării monetare la şedinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei (transmis miercuri - n.r.) nu a avut urmări în spaţiul ratelor şi nici în cel al titlurilor de stat (...) Deţinerile nerezidenţilor în titluri în lei au crescut continuu, până la 25% din total în luna mai (ultima dată disponibilă), de la circa 5% în noiembrie, iar volumele sau activitatea din piaţă nu sugerează că aceste deţineri au scăzut între timp. Cum şi BNR atenţionează în Raportul asupra inflaţiei, acest nivel «relativ ridicat» al deţinerilor nerezidenţilor poate accentua un posibil şoc pentru leu în cazul declanşării unor turbulenţe în climatul extern. Pe acest fond, mesajul de ieri al BNR a condus până la urmă la deprecierea leului (...) Guvernatorul BNR a spus, totuşi, şi că rezerva valutară este suficient de mare, sugerând că va fi folosită pentru a limita volatilitatea cursului. Aceasta, împreună cu perspectivele relativ favorabile ale contului curent, ne conduc la concluzia că nu există suficiente motive pentru o depreciere semnificativă a leului în următoarele săptămâni, când credem că moneda locală va rămâne într-un interval relativ îngust în jurul valorilor curente", afirmă analiştii ING Bank într-o notă transmisă joi.

La deschiderea şedinţei interbancare de joi, euro a fost cotat la 4,4450 - 4,4470 lei, respectiv cu 0,3 - 0,5 bani peste nivelurile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4400 - 4,4440 lei/euro. În prima oră de tranzacţionare, cursul a scăzut uşor sub 4,44 lei/euro, după care s-a întors pe creştere şi a ajuns până la un maxim al primei părţi a şedinţei de 4,4475 lei/euro.

Ulterior, până la mijlocul şedinţei, cotaţiile au fluctuat uşor în jurul nivelului 4,44 lei/euro, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse, potrivit dealerilor.

La ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4395 - 4,4410 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de miercuri din jurul orei 16:30.

În acelaşi timp, zlotul şi forintul erau în stagnare raport cu euro.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă, pe fondul surplusului de lichiditate, şi au ajuns la 1,93% - 2,43% pe an, după ce miercuri au fost la 2,02% - 2,52% pe an. Dobânzile pentru plasamentele la o săptămână au scăzut la 2,38% - 2,88% pe an, după ce miercuri au fost de 2,41% - 2,91% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici