Cursul leu/franc elveţian a coborât la minimul ultimelor două luni, după anunţul Băncii Elveţiei

Referinţa BNR pentru francul elveţian a scăzut cu 7,3%, la 3,5344 lei/franc, astfel că leul a înregistrat cea mai amplă apreciere în raport cu francul şi a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni, ca urmare a întăririi euro în raport cu francul după anunţul băncii centrale a Elveţiei.

1829 afișări
Imaginea articolului Cursul leu/franc elveţian a coborât la minimul ultimelor două luni, după anunţul Băncii Elveţiei

Cursul leu/franc elveţian a coborât la minimul ultimelor două luni, după anunţul Băncii Elveţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni o rată de schimb de 3,8133 lei/franc, cu 27,89 bani peste cursul de marţi.

O paritate mai redusă decât cea de marţi a fost anunţată de banca centrală la 8 iulie, când francul a fost cotat la 3,4792 lei.

Banca Naţională a Elveţiei a anunţat marţi că va impune o ţintă a cursului de schimb la minimum 1,2 franci/euro, prin achiziţia de valută străină din piaţă în cantităţi nelimitate. Francul a căzut cu 7% faţă de euro după anunţ, la un curs de 1,187 franci/euro.

Întărirea bruscă a euro în raport cu francul a avut efecte indirecte şi pe piaţa interbancară de la Bucureşti, unde cotaţiile leu/franc au coborât puternic, de la 3,8500 unităţi la 3,5350 - 3,5370 lei/franc. Paritatea este cu 31,3 - 31,5 bani sub nivelul de dinaintea anunţului Băncii Naţionale a Elveţiei.

În jurul orei 13:00, francul era cotat la 3,5350 lei.

Cursul leu/franc elveţian este o stabilit de bănci în funcţie de paritatea leu/euro şi euro/franc.

Leul s-a depreciat marţi în raport cu euro, cursul de referinţă crescând foarte uşor, cu 0,81 bani, la 4,2510 lei/euro.

În schimb, moneda naţională s-a întărit uşor în raport cu dolarul american, rata de schimb oficială coborând cu doar 0,33 bani, la 2,9992 lei/dolar. Banca centrală a anunţat luni un curs de schimb de 3,0025 lei/dolar.

Primele operaţiuni pe cursul leu/euro din şedinţa de marţi au fost realizate la 4,2500 lei/euro, paritate uşor peste ultimele cotaţii de luni, de 4,2445 - 4,2490 lei/euro.

Ulterior, unele ordine de cumpărare de euro au ridicat cursul până la un maxim al primei ore de 4,2666 lei/euro, însă ulterior paritatea a revenit spre 4,2500 lei/euro, unde a stat până la mijlocul zilei.

Astfel, la puţin timp după ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat la 4,2510 - 4,2530 lei.

În aceeaşi perioadă, forintul se aprecia cu 0,5% în raport cu euro, după ce paritatea forint/euro a consemnat cele mai vizibile oscilaţii între monedele statelor din regiune, ca urmare a anunţului băncii centrale a Elveţiei. Înaintea anunţului, forintul era în scădere cu 0,5%, iar apoi s-a întărit cu până la 1%.

Zlotul şi leul erau în scădere cu 0,1%.

"Atenţia jucătorilor este axată pe cursurile euro/franc elveţian şi pe euro/forint, astfel că pe pieţele din România şi Polonia este linişte", a afirmat un dealer.

Dobânzile practicate marţi de băncile comerciale pentru plasamente pe o zi au continuat să scadă, de la 4,88% - 5,38%, la 4,7% - 5,2%. Totodată, au coborât şi randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 4,94% - 5,44%, la 4,8% - 5,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici