Cutremurul şi valul tsunami au împins Japonia în recesiune

Economia Japoniei a scăzut cu 0,9% în primul trimestru faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, aproape dublu faţă de declinul anticipat de economişti, şi a intrat în recesiune, în urma cutremurului, valului tsunami şi crizei nucleare care au lovit ţara în luna martie.

911 afișări
Imaginea articolului Cutremurul şi valul tsunami au împins Japonia în recesiune

Cutremurul şi valul tsunami a împins Japonia în recesiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Impactul triplu cauzat de dezastrele naturale şi scurgerile de radiaţii de la o centrală nucleară sever afectată de tsunami a influenţat sever cheltuielile din sectorul privat şi a rupt lanţurile comerciale.

Banca Japoniei anticipează că economia va reveni pe creştere în a doua parte a anului, dar unii economişti susţin că cifrele surprinzător de negative din primul trimestru indică riscul ca ritmul relansării să fie mai lent decât se anticipează.

Industria şi producătorii iau măsuri pentru normalizarea activităţii comerciale, însă temerile privind lipsa curentului electric pe timpul verii şi criza nucleară prelungită de la Fukushima reprezintă de asemenea riscuri importante pentru economie.

Economiştii anticipează că banca centrală va menţine stabilă politica monetară după şedinţa de două zile a Consiliului, care se va încheia vineri. În plus, instituţia s-ar putea arăta pregătită să relaxeze şi mai mult condiţiile de credit dacă impactul dezastrelor din martie se prelungeşte mai mult decât s-a anticipat.

Scăderea trimestrială de 0,9% a economiei nipone este de aproape două ori mai abruptă faţă de media estmiărilor analiştilor, de -0,5% din PIB, şi se traduce într-un declin de 3,7% raportat la primele trei luni ale anului trecut. Guvernul anticipa o corecţie anualizată de numai 2%.

Economia Japoniei a scăzut cu 0,8% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul al treilea, iar două trimestre consecutive de corecţie faţă de cel anterior marchează intrarea în recesiune.

Analiştii anticipează o nouă scădere în trimestrul al doilea al acestui an, deoarece problemele cauzate de catastrofa din martie continuă să afecteze producţia şi exporturile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici