De astăzi, valoarea tichetelor de masă poate urca la 15 lei, dacă vor angajatorii: "Salariul ar trebui să fie îndestulător pentru toate cheltuielile"

Angajatorii care le acordă salariaţilor şi tichete de masă pot mări valoarea acestor bonuri până la maximum 15 lei (faţă de 9,5 lei) pentru ziua lucrătoare, potrivit Legii nr. 218/2016, care intră în vigoare de la 1 decembrie.

7705 afișări
Imaginea articolului De astăzi, valoarea tichetelor de masă poate urca la 15 lei, dacă vor angajatorii: "Salariul ar trebui să fie îndestulător pentru toate cheltuielile"

De astăzi, valoarea tichetelor de masă poate urca la 15 lei, dacă vor angajatorii: "Salariul ar trebui să fie îndestulător pentru toate cheltuielile"

Angajatorii nu vor fi obligaţi să acorde tichete cu noua valoare maximă (15 lei), ci doar să se încadreze în ea, deci pot rămâne şi la valoarea de 9,5 lei.

„Firmele cu marje mari de profit vor putea acorda, şi cu siguranţă că vor da astfel de măriri salariale, ca măsură de fidelizare a angajaţilor. Dar cele cu profituri mici vor da tichete ca şi până acum, pentru că nu tuturor le merg afacerile ca în statisticile oficiale. În altă ordine de idei, acest sistem cu acordarea de tichete de masă arată de fapt cât de mici sunt salariile românilor, care par, astfel, că ar avea nevoie de ajutor pentru hrană. Salariul ar trebui să fie îndestulător pentru toate cheltuielile angajatului şi să nu mai fie nevoie de suplimentarea lui cu tichete de masă”, a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Potrivit legii, tichetele de masă sunt emise pe suport de hârtie sau în format electronic şi sunt destinate exclusiv alocaţiei individuale de hrană, consturile acestora fiind suportate integral de angajator.

Unele companii private au anunţat deja că vor acorda tichete de masă la valoarea majorată de 15 lei, prezentând această măsură ca pe o mărire salarială care, în câteva cazuri, se adaugă majorării salariului nominal.

Ca şi până acum, tichetele de masă pot fi folosite exclusiv pentru plata mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine-restaurant sau bufete cu care unităţile emitente de tichete de masă pe suport hârtie au contractat prestarea serviciilor respective. Tichetele de masă sunt scutite de impozite şi taxe, atât în cazul angajatorilor, cât şi al salariaţilor, la fel şi tichetele-cadou – a căror valoare maximă se menţine la 150 de lei per angajat.

Guvernul nu a susţinut proiectul legislativ de majorare a valorii tichetului de masă, argumentând că în anii electorali nu trebuie angajate cheltuieli bugetare suplimentare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici