Dragnea: Negocierile cu China pentru termocentrala Rovinari, avansate. Este interes şi pentru Tarniţa

Negocierile cu partea chineză pentru construcţia unei noi termocentrale la Rovinari sunt foarte avansate, reprezentanţii investitorilor urmând să vină în România în perioada imediat următoare, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul vizitei efectuate în China.

772 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Negocierile cu China pentru termocentrala Rovinari, avansate. Este interes şi pentru Tarniţa

Dragnea: Negocierile cu China pentru termocentrala Rovinari, avansate. Este interes şi pentru Tarniţa (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Construcţia termocentralei Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, a fost inclusă în vara anului trecut în Planul naţional de investiţii al Guvernului, fiind prezentat atunci că grupul China Huadian Engineering ar urma să asigure o investiţie de circa un miliard dolari.

În luna noiembrie, conducerea Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari.

Marţi, Dragnea a reluat faptul că autorităţile române intenţionează să construiască la Rovinari o nouă termocentrală, de 500 MW, cu randament dublu.

"Cu aceeaşi cantitate de cărbune, obţii o cantitate dublă de energie şi, foarte important, se respectă normele de mediu", a spus Dragnea.

În urmă cu cinci zile, Greenpeace România şi un reprezentant de la Viena al organizaţiei ecologiste au măsurat, la Rovinari, gradul de poluare în apropierea termocentralei din localitate, rezultatele înregistrate arătând o depăşire a pulberilor din aer cu mult peste parametrii legal admişi.

Complexul Energetic Oltenia a precizat, prin purtătorul de cuvânt Elena Zamfir, că a investit în ultimii ani în instalaţii de desulfurare şi în modernizarea celor de evacuare a zgurii în sistem de şlam dens, înregistrându-se scăderi considerabile ale gradului de poluare în atmosferă.

Purtătorul de cuvânt a precizat, de asemenea, că, din punctul de vedere al CE Oltenia, măsurătorile efectuate de Greenpeace la Rovinari au fost influenţate "categoric" de amplasarea aparatelor de măsură la 30 de metri de un drum circulat din oraş. Zamfir afirmă că grupurile energetice ale Termocentralei Rovinari sunt toate modernizate, cu instalaţii de desulfurare în funcţiune şi cu emisii de praf de sub 20 mg/Nmc, faţă de limitele legale de 50 mg/Nmc.

La finalul vizitei, Dragnea s-a referit şi la proiectul hidroenergetic de la Tarniţa-Lăpuşteşti, evaluat la peste 1,1 miliarde de eurosusţinând că de acesta sunt interesate aproape toate companiile cu care a discutat, ceea ce, pentru România, este foarte bine, pentru că "va fi concurenţă".

În luna noiembrie, directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici