Economia Arabiei Saudite, afectată de exploatarea şisturilor din SUA

Economia Arabiei Saudite, puternic dependentă de exporturile de petrol, este tot mai vulnerabilă la creşterea producţiei de hidrocarburi din exploatarea şisturilor în SUA, care reduce cererea globală pentru ţiţeiul ţărilor OPEC, a avertizat prinţul saudit Alwaleed bin Talal.

441 afișări
Imaginea articolului Economia Arabiei Saudite, afectată de exploatarea şisturilor din SUA

Economia Arabiei Saudite, afectată de exploatarea şisturilor din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arabia Saudită nu-şi va putea îndeplini obiectivul de a-şi majora capacitatea de producţie la 15 milioane de barili pe zi din cauza producţiei de hidrocarburi din şisturi bituminoase, a afirmat bin Talal, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, într-o scrisoare adresată în luna mai unor miniştri saudiţi şi publicată abia acum pe contul personal de Twitter.

Capacitatea de producţie a Arabiei Saudite se situează la 12,5 milioane de barili pe zi.

Regatul saudit, cel mai mare exportator de petrol din lume, produce sub potenţial, deoarece consumatorii reduc importurile de petrol, a spus bin Talal, citat de Wall Street Journal.

Arabia Saudită este vulnerabilă la extinderea producţiei din exploatări de şist, întrucât 92% din bugetul ţării depinde de industria petrolieră, a spus prinţul.

Miliardarul este nepotul regului saudit Abdullah şi un investitor important la nivel global, cu participaţii în companii precum Apple, Citigroup, Time Warner, Twitter şi News Corp.

Într-un raport recent, analiştii OPEC au estimat că cererea la nivel global pentru ţiţeiul produs de statele membre va scădea anul următor cu 250.000 de barili pe zi, la 29,6 milioane de barili pe zi, din cauza creşterii producţiei în alte ţări, în principal în SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici