Economia Japoniei ar putea scădea în trimestrul al doilea cu până la 10%

Economia Japoniei va scădea în trimestrul al doilea din cauza cutremurului devastator şi valului tsunami din 11 martie, potrivit estimărilor analiştilor, care variază de la -0,6% la -10%.

29 afișări
Imaginea articolului Economia Japoniei ar putea scădea în trimestrul al doilea cu până la 10%

Economia Japoniei ar putea scădea în trimestrul al doilea cu până la 10% (Imagine: Shutterstock)

Media estimărilor celor 10 economişti contactaţi de Reuters indică o contracţie de 1,4% în trimestrul aprilie-iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Distanţa mare dintre estimări subliniază dificultatea evaluării impactului material al catastrofei.

Pe de altă parte, nouă dintre analiştii intervievaţi anticipează că Japonia va reveni pe creştere economică în trimestrul al treilea, cu un avans anualizat al PIB de 2,7%. În ultimele trei luni ale acestui an, economia niponă ar urma să înregistreze o creştere de 3,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Pentru întregul an, media estimărilor indică o creştere economică modestă de 0,6%.

Nouă economişti care au oferit estimări privind cheltuielile publice anticipează că guvernul japonez va suporta un cost de până la 247 miliarde de dolari în urma dezastrului, estimarea medie fiind de 185 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici