Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, mai puţin decât estimările oficiale

Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, mai puţin decât estimările oficiale ale autorităţilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar în trimestrul patru PIB a avansat uşor, cu 0,1%, în termeni reali, faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

69 afișări
Imaginea articolului Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, mai puţin decât estimările oficiale

Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, mai puţin decât estimările oficiale (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Conform primelor estimări, PIB în trimestrul IV 2010 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2010 (date ajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2009, PIB a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,5% pe seria ajustată sezonier", se arată într-un comunicat al Institutul Naţional de Statistică (INS).

După avansul uşor din ultimul trimestru al 2010, economia României ar putea ieşi tehnic din recesiune dacă va înregistra creştere şi în primele trei luni ale acestui an.

Şeful misiunii FMI în România Jeffrey Franks declara în luna noiembrie că, deşi revenirea va începe din ultimul trimestru din 2010, economia va închide anul cu o creştere negativă de -2%, pentru ca în 2011 PIB să înregistreze un avans real de 1,5%.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produsului Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşteri uşoare de 0,1% în trimestrul al treilea din 2009 şi un avans de 0,3% în trimestrul doi din 2010.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici