Economia Turciei a crescut cu 3% în primul trimestru, depăşind estimările analiştilor

Economia Turciei a crescut cu 3% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ritm mai rapid decât anticipau analiştii, iar autorităţile estimează o accelerare pe parcursul anului, în timp ce analiştii consideră că instabilitatea politică reprezintă un risc pentru avansul PIB.

110 afișări
Imaginea articolului Economia Turciei a crescut cu 3% în primul trimestru, depăşind estimările analiştilor

Economia Turciei a crescut cu 3% în primul trimestru, depăşind estimările analiştilor (Imagine: Shutterstock)

Analiştii estimau un avans de 2,3% în primul trimestru, faţă de perioada similară a anului anterior. Biroul de statistică din Turcia a anunţat, de asemenea, că economia a înregistrat o creştere de 1,6% faţă de trimestrul al patrulea al anului trecut, ajustată sezonier şi pentru zile lucrătoare, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

Autorităţile din Turcia au anunţat datele economice în timp ce poliţia intervenea în forţă pentru a elibera piaţa Taksim, ocupată de protestatari care contestă politica autoritară a guvernului, scrie Bloomberg.

Banca centrală a anunţat luni măsuri extraordinare pentru controlul lichidităţii, în contextul volatilităţii ridicate a monedei Turciei. Banca ar putea începe de marţi intervenţii directe pe piaţa valutară pentru a proteja lira.

Datele privind economia sunt o surpriză pozitivă, a declarat economistul şef pentru pieţe emergente al Standard Bank, Timothy Ash, notând însă riscurile reprezentate de protestele de amploare împotriva guvernului.

"Mă aştept ca instabilitatea politică şi rezervele valutare să afecteze creşterea pentru restul anului", a spus el.

Economia Turciei a avansat cu 2,2% anul trecut.

Ministrul de Finanţe, Mehmet Simsek, a declarat că autorităţile se aşteaptă la accelerarea creşterii în trimestrul al doilea, astfel încât să fie atins obiectivul pentru un avans al PIB de 4% pe ansamblul întregului an.

Poliţia din Turcia a folosit marţi tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Piaţa Taksim. Poliţia a intrat în Piaţa Taksim pentru prima dată după ce protestele faţă de dezvoltarea unui proiect imobiliar într-un parc au luat o turnură violentă.

Date separate anunţate de banca centrală marţi au arătat o creştere a deficitului de cont curent - principala vulnerabilitate a Turciei - la 8,71 miliarde de dolari în aprilie, de la 5,5 miliarde de dolari în martie. Pentru primele patru luni deficitul s-a situat la 24,34 miliarde de dolari, faţă de 20,76 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici