Enel: Preţul energiei va creşte în următorii ani pentru populaţie şi va scădea pentru firmele mici

Preţul electricităţii va creşte pentru clienţii casnici în anii următori şi va scădea pentru companiile mici, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă directorul general al Enel România, Luca D'Agnese.

744 afișări
Imaginea articolului Enel: Preţul energiei va creşte în următorii ani pentru populaţie şi va scădea pentru firmele mici

Enel: Preţul energiei va creşte în următorii ani pentru populaţie şi va scădea pentru firmele mici (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"În România mai avem subvenţii încrucişate, preţurile pentru companiile mici vor fi reduse ca urmare a concurenţei şi a liberalizării şi vor fi creşteri probabil pentru clienţii rezidenţiali, care însă vor fi diluate pe o perioadă semnificativă de timp, având în vedere calendarul de liberalizare", a afirmat D'Agnese.

Liberalizarea preţurilor energiei înseamnă renunţarea treptată la tarifele stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, astfel încât consumatorii vor cumpăra tot mai multă energie de pe piaţa liberă, şi va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, pentru consumatorii industriali preţurile reglementate vor fi eliminate complet până la 31 decembrie 2013.

În privinţa consumatorilor casnici, procentul de achiziţie din piaţa concurenţială trebuie să crească la 10% în iulie 2013, de la 0% în prezent, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014 şi la 40% în ianuarie 2015.

Alte trepte de creştere de 10% au fost stabilite pentru iulie 2015, ianuarie şi iulie 2016, ianuarie şi iulie 2017, pentru a se ajunge la 100% în decembrie 2017.

D'Agnese a adăugat că în 2013 şi 2014, pe măsură ce se va liberaliza piaţa, va avea loc o "migrare masivă" a companiilor mici spre piaţa liberă, în timp ce segmentul rezidenţial va creşte în 2017.

"În 2017 liberalizarea pieţei ne aşteptăm să ajungă şi la segmentul rezidenţial, ne aşteptăm la o creştere cam la jumătate de milion de clienţi, iar după acest an la câteva milioane", potrivit lui D'Agnese.

Pentru finalul acestui an el estimează că factura la electricitate va fi cu 7% mai mică pentru companiile mici, comparativ cu nivelul de preţ de la sfârşitul anului trecut.

Compania face parte din grupul italian de utilităţi Enel şi este prezentă pe piaţa energetică românească din 2005.

Enel România a înregistrat anul trecut venituri de 1,032 miliarde euro, cu 6,5% mai mari, şi un profit EBITDA de 231 milioane de euro, în creştere cu 12,6%. Creşterea veniturilor a fost "asociată" cu majorarea preţurilor, a spus D'Agnese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici