Euro ajunge la maximul din acest an, iar francul atinge un nou record istoric

Incertitudinea de pe plan extern a menţinut leul pe depreciere, astfel că BNR a anunţat pentru euro un curs de referinţă de 4,2855 lei/euro, maximul din acest an, iar pentru francul elveţian paritatea a atins un nou record istoric, de 4,0898 lei/franc.

3514 afișări
Imaginea articolului Euro ajunge la maximul din acest an, iar francul atinge un nou record istoric

Euro ajunge la maximul din acest an, iar francul atinge un nou record istoric (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Un curs superior pentru euro a fost publicat de BNR cel mai devreme la 30 decembrie, de 4,2877 lei/euro. Comparativ cu nivelul de miercuri, paritatea este cu 2,35 bani mai mare, de la 4,2620 lei/euro.

Francul elveţian a atins joi al cincilea maxim consecutiv, cursul fiind cu 0,33 bani mai mare faţă de paritatea de miercuri, de 4,0865 unităţi. Leul s-a depreciat în acest an cu 19,5% faţă de moneda elveţiană, de la 3,4211 lei/euro la finalul lunii decembrie 2010.

Înaintea declanşării crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzacţiona pe piaţa românească în jurul a 2,2 lei/unitate, iar deprecierea în raport cu acea referinţă se ridică la circa 85%.

Leul s-a depreciat şi în raport cu moneda americană, iar paritatea oficială a urcat cu 5,48 bani, la 3,0177 lei/dolar, de la 2,9629 lei/dolar miercuri.

Potrivit dealerilor, leul s-a confruntat cu o presiune semnificativă de depreciere după închiderea sesiunii locale, iar cursul a urcat peste 4,3 lei/euro.

La deschidere schimburile se perfectau în jurul nivelului de 4,2850 lei/euro, mult peste închiderea de miercuri, de 4,2665 - 4,2700 lei/euro.

Ulterior, cursul a continuat să crească, pe volume reduse de transfer, iar în jurul orei 10:15 euro era cotat la 4,2910 - 4,2930 lei.

Spre jumătatea sesiunii, cursul a scăzut sub 4,29 lei/euro, în condiţiile în care euro a început să câştige teren faţă de francul elveţian, iar jucătorii au început să intre la cumpărare de active riscante, care au ajuns la un nivel atractiv după scăderile din ziua precedentă.

"Aprecierea euro în faţa euro se datorează unor zvonuri potrivit cărora elveţienii ar vrea să introducă un impozit de 1% pe depozitele în franci ale nerezidenţilor", a spus un dealer.

În jurul orei 13:00 euro era schimbat pentru 4,2850 - 4,2880 lei.

Jucătorii aşteaptă în această sesiune publicarea datelor privind balanţa comercială şi evoluţia numărului de cereri noi de ajutor de şomaj din SUA, acesta din urmă fiind considerat de pieţe un indicator pentru evoluţia viitoare a economiei americane.

Valutele din regiune afişau creşteri uşoare, iar bursele europene au rămas pe plus, temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro fiind calmate pentru moment de comentariile directorului general al Societe Generale, Frederic Oudea, şi de eforturile Franţei de a reduce deficitul bugetar.

Dobânzile de referinţă afişate joi pentru plasamentele pe o zi au urcat de la 4,28 - 4,78% la 4,78 - 5,28%, iar randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au crescut de la 4,25 - 4,75% la 4,75 - 5,25%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici