EVOLUŢIA PIEŢEI IMOBILIARE: Preţurile locuinţelor au scăzut cu 7% în acest an. TOPUL oraşelor cu cele mai mari ieftiniri

Preţurile locuinţelor din România au scăzut cu aproape 7% în primele opt luni, consemnând astfel o reducere mai abruptă faţă de 2011 şi 2012, când a avut loc o încetinire a ritmului în care proprietarii au lăsat la preţ, Bucureştiul fiind pe primul loc în topul ieftinirilor.

2770 afișări
Imaginea articolului EVOLUŢIA PIEŢEI IMOBILIARE: Preţurile locuinţelor au scăzut cu 7% în acest an. TOPUL oraşelor cu cele mai mari ieftiniri

EVOLUŢIA PIEŢEI IMOBILIARE: Preţurile locuinţelor au scăzut cu 7% în acest an. TOPUL oraşelor cu cele mai mari ieftiniri (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Conform indicelui Imobiliare.ro, în primele opt luni ale acestui an apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în întreaga ţară s-au ieftinit cu 6,95%, de la 978 la 910 euro pe metru pătrat util. Spre comparaţie, în 2012 a fost consemnată o scădere anuală de 1,3%, iar în 2011 declinul a ajuns la 4%, potrivit imobiliare.ro.

Deşi valabilă la nivel naţional, în marile oraşe există abateri de la tendinţă. Astfel, în Timişoara sau Constanţa pretenţiile proprietarilor sunt mai mari decât la începutul anului, în vreme ce la Cluj-Napoca este mai degrabă o stagnare.

"Interesant este însă că, cel puţin în ultima lună, chiar înainte de venirea toamnei, preţurile au revenit pe minus în majoritatea cazurilor - cu o singură excepţie (Timişoara, n.r.)", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

Capitala se situează pe primul loc în topul reducerilor consemnate de la începutul anului în marile oraşe. Apartamentele scoase la vânzare în Bucureşti s-au ieftinit cu 7,38% în acest interval, de la 1.138 la 1.054 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 1,5% mai mică decât cea de la finele lunii iulie 2013. În luna august, apartamentele noi au ajuns la o valoare medie de 1.173 de euro pe metru pătrat, cu 1,8% mai puţin decât în luna precedentă. Scăderea a fost mai puţin accentuată pe segmentul apartamentelor vechi: cu un preţ mediu cerut de 1.000 de euro pe metru pătrat, acestea sunt cu 0,6% mai ieftine decât luna trecută.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele aflate la vânzare în Braşov se situează acum la 814 euro pe metru pătrat, în scădere cu 5,01% faţă de nivelul de 857 de euro pe metru pătrat înregistrat la începutul lui 2013 şi cu 2,4% mai puţin decât în luna precedentă. În august, tendinţa de scădere a fost resimţită exclusiv pe segmentul apartamentelor vechi, care s-au ieftinit cu 2,7%, de la 822 la 800 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele noi, pe de altă parte, au consemnat o creştere de 0,7%, de la 890, la 896 de euro pe metru pătrat util.

La polul opus, Timişoara a înregistrat cel mai mare avans al preţurilor în primele opt luni ale acestui an, de 2,16%, de la 785 la 802 euro pe metru pătrat util. Acest oraş este, totodată, singurul care face excepţie de la regula scăderilor de preţ consemnate în luna august. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Timişoara a crescut cu 1,1%, de la 793 de euro pe metru pătrat în luna iulie. Cea mai mare creştere, de 5,9%, a fost consemnată de unităţile locative nou-construite, care au ajuns să coste 879 de euro pe metru pătrat util, faţă de 830 de euro pe metru pătrat în luna precedentă. Apartamentele vechi s-au apreciat într-o măsură mult mai mică, respectiv cu 0,1%, ajungând la o medie de 791 de euro pe metru pătrat.

Pe lista scumpirilor se înscrie şi Constanţa, cu un avans de 1,51% în primele opt luni din 2013 - de la 856 la 869 de euro pe metru pătrat util. În ultima lună însă, preţul mediu cerut de proprietari pentru apartamentele scoase la vânzare în Constanţa s-a diminuat cu 0,6% faţă de luna precedentă. Apartamentele noi din oraş s-au ieftinit cu 1,3%, de la 895 la 883 de euro pe metru pătrat. Proprietarii de locuinţe vechi au lăsat 0,5% la preţ şi cer acum 865 de euro pe metru pătrat.

Şi Cluj-Napoca s-a înscris pe un trend general ascendent al preţurilor în acest an, cu un plus de 0,89% până în august, de la 896, la 904 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, apartamentele aflate la vânzare în Cluj-Napoca s-au ieftinit în ultima lună cu 1%, de la 913 euro pe metru pătrat util. Reduceri de preţ au fost consemnate doar de unităţile locative nou-construite, care au ajuns la o valoare medie de 830 de euro pe metru pătrat, cu 4,7% mai puţin faţă de valoarea valabilă la finele lunii iulie - 871 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele vechi au înregistrat o creştere de 1,5%, de la 968 la 983 de euro pe metru pătrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici