Facebook ar putea depune în câteva zile documentaţia pentru listarea la bursă

Facebook, cea mai mare reţea de scocializare online, intenţionează să depună documentaţia necesară necesară pentru o ofertă publică iniţială (initial public offering-IPO) cel mai devreme în câteva zile, au declarat două surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg.

250 afișări
Imaginea articolului Facebook ar putea depune în câteva zile documentaţia pentru listarea la bursă

Facebook ar putea depune în câteva zile documentaţia pentru listarea la bursă

Compania discută despre o evaluare la 75-100 de miliarde de dolari, au spus sursele. Momentul depunerii actelor pentru IPO este încă discutat şi ar putea fi schimbat.

Oferta publică ar asigura Facebook fonduri pentru a se extinde în continuare şi pentru a respinge competiţia din partea rivalilor precum Google şi Twitter. Compania a discutat atragerea a 10 miliarde de dolari prin IPO, a declarat în noiembrie o sursă apropiată situaţiei.

O ofertă de 10 miliarde de dolari s-ar situa pe locul al patrulea în rândul IPO-urilor derulate de companii americane, după Visa, General Motors şi AT&T Wireless, potrivit datelor Dealogic, citate de Wall Street Journal. Ar fi cea mai mare ofertă a unei companii IT, detronând Google, care a atras 1,9 miliarde de dolari în 2004, la o valoare a companiei de 23 miliarde de dolari.

Dacă în urma listării, valoarea Facebook se va situa la 100 de miliarde de dolari, ar fi aproximativ la egalitate cu McDonald's şi circa la jumătate faţă de Google.

IPO-ul va produce o nouă generaţie de milionari în Silicon Valley, la un nivel nemaivăzut de la oferta Google. Aproximativ 3.000 de persoane lucrează la Facebook, potrivit Wall Street Journal.

Preţul acţiunilor ar putea fi stabilit la nivelul minim luat în calcul la evaluarea companiei la 75-100 miliarde de dolari, pentru a atrage invesitorii şi pentru a asigura un trend de creştrere după IPO, a afirmat Anupam Palit, analist la GreenCrest Capital Management din New York, citat de Bloomberg.

"Ar putea oferi un mic discount pentru a se asigura că merge bine în primele zile de tranzacţie", a spus Palit.

Facebook este aproape de angajarea Morgan Stanley pentru organizare, dar Goldman Sachs va juca, de asemenea, un rol important în derularea IPO-ului, potrivit Wall Street Journal.

Un purtător de cuvânt al Facebook a refuzat să comenteze, la fel şi reprezentanţi ai Goldman Sachs şi Morgan Stanley.

Facebook ar urma unei serii de IPO-uri în sectorul IT anul trecut, cel mai aglomerat pentru companiile americane din domeniu în mai bine de un deceniu. Potrivit datelor Bloomberg, 19 companii au atras fonduri de 6,6 miliarde de dolari anul trecut, record începând cu anul 2000, când 101 companii au obţinut 11 miliarde de dolari.

Facebook a anunţat anul trecut că se aşteaptă ca autorităţile de reglementare din SUA să îi ceară până la 30 aprilie să facă publice rezultate financiare, dacă nu se va lista până la momentul respectiv. Anunţul a fost făcut după o investiţie de 1,5 miliarde de dolari în companie a Goldman Sachs şi altor bancheri, prin care Facebook a fost evaluată la 50 de miliarde de dolari.

Reţeaua de socializare online a ajuns la peste 800 de milioane de utilizatori, din care 500 de milioane se conectează zilnic la conturile de Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici