Facebook încearcă pentru a treia oară să producă un smartphone, cu specialişti de la Apple

Facebook a angajat mai mulţi ingineri software şi hardware care au lucrat la Apple, contribuind inclusiv la dezvoltarea iPhone şi iPad, iar reţeaua de socializare speră că îşi va lansa propriul smartphone până anul viitor, au declarat pentru New York Times (NYT) surse apropiate situaţiei.

714 afișări
Imaginea articolului Facebook încearcă pentru a treia oară să producă un smartphone, cu specialişti de la Apple

Facebook încearcă pentru a treia oară să producă un smartphone, cu specialişti de la Apple (Imagine: Shutterstock)

Acesta ar fi cel de-al treilea astfel de proiect al Facebook. În 2010, blogul TechCrunch scria că Facebook dezvoltă un smartphone, însă încercarea a eşuat, potrivit unor surse, după ce compania şi-a dat seama câte dificultăţi şi obstacole ar trebui să depăşească. Anul trecut, site-ul AllThingsD a scris că Facebook şi producătorul taiwanez de smartphone-uri HTC s-au asociat pentru a dezvolta un "telefon inteligent" sub marca reţelei de socializare, nume de cod "Buffy", scrie New York Times.

Surse apropiate Facebook au declarat pentru New York Times că reţeaua socială a aprofundat proiectul prin extinderea echipei "Buffy" şi prin analizarea altor variante de smartphone, cele mai inteligente telefoane mobile de astazi. Astfel, compania a construit o echipă de ingineri software şi hardware cu experienţă în dezvoltarea de smartphone-uri, potrivit New York Times Bits, blogul de tehnologie al publicaţiei.

Reţeaua de socializare vrea să-şi lanseze propriul telefon până anul viitor, au declarat pentru New York Times mai mulţi angajaţi ai Facebook, specialişti contactaţi de companie şi surse apropiate proiectului.

Un specialist care a contribuit la dezvoltarea Apple iPhone susţine că s-a întâlnit cu Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, care ar fi avut numeroase întrebări privind modul de funcţionare a smartphone-urilor şi ar fi fost interesat de detalii care nu pot fi atribuite simplei curiozităţi.

Un alt inginer care a lucrat la Apple spune că a fost recrutat de un director executiv al Facebook şi a fost infomat că reţeaua de socializare este interesată de dezvoltarea de hardware.

Contactaţi de NYT, reprezentanţii Facebook nu au comentat privind existenţa unui proiect smartphone.

Listată recent la bursă, Facebook este în căutare de surse de diversificare a veniturilor, iar una dintre principalele temeri ale companiei este că ar putea "rămâne în urmă" pe segmentul publicităţii pe platforme mobile, una dintre cele mai promiţătoare nişe ale industriei.

"Mark este îngrijorat că, dacă nu creează în viitorul apropiat un telefon, Facebook va rămâne doar o aplicaţie pe platformele mobile ale altora", spune un angajat al Facebook.

Dezvoltarea unui telefon mobil s-a dovedit însă în trecut un proiect foarte dificil pentru nume consacrate din industria IT, precum Hewlett-Packard sau Dell, ale căror încercări în domeniu au eşuat în pofida bugetelor uriaşe aflate la dispoziţia cele două companii.

Google a finalizat recent achiziţia producătorului de smartphone-uri Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde dolari, alimentând speculaţiile că s-ar putea îndrepta spre dezvoltarea de smartphone-uri sub nume propriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici