Finanţele au atras prin titluri în valută 1,4 mld euro, împrumut record pentru România

Ministerul Finanţelor a împrumutat joi de la bănci o sumă record, de 1,423 miliarde euro, prin vânzarea de titluri de stat în valută cu scadenţă la un an, cu 923 de milioane euro mai mult faţă de valoarea programată, de 500 de milioane euro, la un randament mediu de 4,25% pe an.

86 afișări
Imaginea articolului Finanţele au atras prin titluri în valută 1,4 mld euro, împrumut record pentru România

Finanţele au atras prin titluri în valută 1,4 mld euro, împrumut record pentru România (Imagine: Mediafax Foto)

Împrumutul de joi echivalează cu aproximativ 1,2% din PIB-ul estimat pentru anul 2009 şi reprezintă cea mai mare sumă atrasă vreodată de statul român atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă, excluzând acordurile cu istituţiile financiare internaţionale.

Suma obţinută de Trezorerie este apropiată de valoarea tranşei a treia de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), a cărei eliberare a fost amânată pentru anul viitor. FMI urma să acorde României în luna decembrie aproximativ 1,5 miliarde euro, din care jumătate ar fi mers direct la Finanţe pentru acoperirea deficitului bugetar.

Băncile comerciale au subscris 1,76 miliarde euro, de peste trei ori mai mult decât suma indicativă a licitaţiei, publicată de Finanţe. Băncile au subscris 1,19 miliarde euro în nume propriu şi 225 milioane euro în contul clienţilor.

La începutul lunii, MFP a reuşit să atragă 793 de milioane de euro printr-o licitaţie de titluri de stat în valută pe trei ani, aproape dublu faţă de valoarea programată, la un randament maxim de 5,25% pe an.

Randamentul pentru titlurile la un an a fost cu un punct mai jos decât rata plătită de finanţe la trei şi cinci ani, de 5,25% pe an, fiind considerat un plasament mult mai puţin riscant.

Licitaţia de joi este a treia emisiune de titluri de stat în valută, după ce în luna august Finanţele au obţinut 447 milioane de euro, la un randament tot de 5,25% pe an. La acea dată, Trazoreria a strâns cu 147 milioane euro peste valoare indicativă de 300 de milioane de euro.

În aceaşi perioadă, Finanţele au obţinut un împrumut (club-loan) de la mai multe bănci din România, a cărui valoare a fost de 1,2 miliarde euro.

La începutul lunii septembrie MFP estima că va lansa în perioada 1 octombrie - 15 octombrie o emisiune de eurobonduri, cu o valoare cuprinsă între 500 de milioane euro şi 1,5 miliarde euro, cu o maturitate între 5 şi 10 ani.

Instituţia a selectat Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC Bank pentru intermedierea vânzării de euroobligaţiuni, dar căderea Guvernului Boc a obligat Finanţele să amâne împrumutul extern.

Valoarea titlurilor de stat în lei vândute de la începutul anului de către Finanţe se ridică la 59,7 miliarde lei, suma împrumutată fiind de circa şapte ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa 9,08 miliarde de lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de aproape cinci ori.

România a negiociat cu FMI un deficit bugetar de 7,3% din PIB, ţintă revizuită în creştere de la 4,6% din PIB, dar ultimele prognoze indică un sold negativ al bugetului general consolidat la finele anului de 7,8 - 8% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici