Fitch acordă ratingul ţării emisiunii de obligaţiuni în dolari a României

Fitch Ratings a acordat, miercuri, ratingul "BBB-" obligaţiunilor în valoare de 1,5 miliarde de dolari emise marţi de România pe piaţa americană, calificativul fiind cel atribuit ţării pentru împrumuturile pe termen lung în valută.

426 afișări
Imaginea articolului Fitch acordă ratingul ţării emisiunii de obligaţiuni în dolari a României

Fitch acordă ratingul ţării emisiunii de obligaţiuni în dolari a României (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Titlurile au un cupon de 6,75% si au scadenţa la 7 februarie 2022, precizează agenţia de evaluare financiară într-un comunicat.

Analiştii Fitch menţionează că ratingul României a fost îmbunătăţit de la "BB+" la "BBB-" la 4 iulie 2011, cu perspectivă stabilă, ca urmare a progreselor în combaterea efectelor crizei financiare, evidenţiate de revenirea creşterii economice în teritoriu pozitiv, de evoluţia bună a exporturilor, precum şi de reducerea deficitului de cont curent şi a celui bugetar.

Potrivit Fitch, a fost remarcată o scădere notabilă a riscurilor în cazul României, ceea ce a permis revenirea la ratingul din categoria recomandata pentru investiţii. Cu toatea acestea, ţara este încă expusă riscurilor de contagiune induse de situaţia precară a zonei euro, principalul partener comercial şi, de asemenea, zona de provenienţă a băncilor ale căror filiale domină sistemul bancar românesc.

Randamentul obligaţiunilor în euro ale României şi costul de asigurare împotriva riscului de default au scăzut miercuri, după emisiunea de obligaţiuni în dolari de marţi.

Randamentul obligaţiunilor în euro scadente în 2018 a scăzut cu 0,18 puncte procentuale, la 6,29% până la 12:54, ora Bucureştiului, aproape de cel mai mare declin pe parcursul unei zile din mai 2010, potrivit Bloomberg.

România a atras marţi 1,5 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piaţa din SUA, cererea din partea investitorilor fiind de aproape 7 miliarde de dolari.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului, Finanţele au atras la începutul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici