FMI a aprobat eliberarea a două tranşe din acordul cu România, în valoare de 2,3 miliarde euro

Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu România şi eliberarea tranşelor trei şi patru, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde euro, sumă care va fi virată până marţi.

29 afișări
Imaginea articolului FMI a aprobat eliberarea a două tranşe din acordul cu România, în valoare de 2,3 miliarde euro

FMI a aprobat eliberarea a două tranşe din acord, în valoare de 2,3 miliarde euro

Board-ul FMI a votat în unanimitate raportul de evaluare şi a acceptat acordarea unei derogări în ceea ce priveşte nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost îndeplinit la finele anului trecut.

"În discuţii s-a pus accentul, în partea de fiscalitatea, pe respectarea ţintelor de cheltuieli, dar şi pe necesitatea adoptării unor măsuri în ceea ce priveşte colectarea, care trebuie îmbunătăţită. De asemenea, s-a insistat pe adoptarea în termenele stabilite şi cu toate prevederile necesare a legii responsabilităţii fiscale şi a legii pensiilor", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Un alt punct de discuţie a fost reprezentat de posibilele efecte ale crizei din Grecia asupra României şi sistemului bancar local, apreciindu-se că nu există un pericol semnificativ şi că băncile româneşti au resurse suficiente.

Oficialii FMI au evidenţiat că sistemul bancar românesc s-a comportat foarte bine într-un an de criză, dar au atras atenţia asupra necesităţii ca politica monetară să rămână prudentă.

"BNR trebuie să fie în continuare prudentă, pentru ca presiunile inflaţioniste care s-aui arătat la începutul anului să nu ducă la depăşirea ţintei pentru 2010", a adăugat Tănăsescu.

El a mai punctat că eliberarea celor două tranşe reprezintă un pas important pentru ieşirea României pe pieţele internaţionale de capital.

Tănăsescu a menţionat că Uniunea Europeană va aproba la începutul lunii martie următoarea tranşă din acordul de finanţare, de un miliard de euro.

"Această cooperare între împrumutători a fost foarte bună. Acum e rândul oficialilor români sã implementeze măsurile convenite", a conchis reprezentantul României la FMI.

O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene s-a aflat la Bucureşti în luna ianuarie pentru a doua şi a treia evaluare a acordului stand-by încheiat cu România.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a BNR şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.

Prima tranşă de la UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată în luna iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici