FMI cere Italiei "măsuri decisive" pentru reducerea datoriei publice

Fondul Monetar Internaţional cere Italiei "măsuri decisive" pentru reducerea datoriei publice şi consideră că planurile de reducere a deficitului bugetar cuprind aşteptări prea optimiste privind impactul ajustării fiscale asupra creşterii economice.

799 afișări
Imaginea articolului FMI cere Italiei "măsuri decisive" pentru reducerea datoriei publice

FMI cere Italiei "măsuri decisive" pentru reducerea datoriei publice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FMI a salutat, în evaluarea anuală a economiei italiene, planurile Romei privind scăderea deficitului bugetar la mai puţin de 3% până anul viitor, şi la aproape zero până în 2014.

Fondul s-a arătat însă îngrijorat de previziunile prea optimiste privind impactul consolidării fiscale asupra creşterii economice.

Totodată, creditorul de la Washington consideră că reducerile generalizate de cheltuieli pe care se bazează obiectivele guvernului vor fi dificil de implementat şi susţinut. De asemenea, FMI notează că planul autorităţilor nu cuprinde concret măsurile de consolidare fiscală dincolo de orizontul anului 2012.

Italia încearcă să împiedice datoria publică să crească peste nivelul actual, de circa 120% din Produsul Intern Brut (PIB), a doua din zona euro ca procent după cea a Greciei.

FMI consideră că, în absenţa unor ajustări fiscale dincolo de anul 2012, datoria statului italian ar putea rămâne peste pragul de 100% din PIB pe termen lung.

Pe fondul intensificării crizei din Grecia, atenţia pieţelor financiare s-a îndreptat către alte ţări puternic îndatorate din zona euro, îndeosebi către Italia. Randamentul obligaţiunilor statului italian cu maturitatea la zece ani a depăşit marţi 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

FMI avertizează că, dacă atitudinea pieţelor va continua să se înrăutăţească în privinţa Italiei, situaţia ar putea afecta activele băncilor şi companiilor de asigurări italiene, în timp ce condiţiile mai dure de credit vor afecta investiţiile şi consumul intern.

Fondul anticipează că economia italiană se îndreaptă către o "revenire modestă", generată de exporturi, creşterea PIB va fi în continuare limitată de cererea internă slabă şi de reducerile de cheltuieli.

Instituţia recomandă ca politicile guvernului să se concentreze pe scăderea cheltuielilor, reducerea datoriei publice, menţinerea stabilităţii sectorului financiar şi consolidarea creşterii economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici