FMI: Nu există discuţii cu autorităţile italiene privind un împrumut

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a arătat luni că nu poartă discuţii cu autorităţile italiene pentru un program de finanţare, "turnând apă rece" pe speculaţiile că instituţia de la Washington ar pregăti un pachet de 600 miliarde euro pentru guvernul de la Roma.

127 afișări
Imaginea articolului FMI: Nu există discuţii cu autorităţile italiene privind un împrumut

FMI: Nu există discuţii cu autorităţile italiene privind un împrumut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu au loc discuţii cu autorităţile italiene privind un program de finanţare FMI", a declarat un purtător de cuvânt al Fondului, răspunzând întrebărilor presei.

Moneda euro a crescut luni pe pieţele asiatice după ce ziarul italian La Stampa a scris că FMI pregăteşte un pachet de asistenţă financiară de 600 miliarde euro pentru Italia.

Incertitudinea investitorilor privind viabilitatea unui astfel de program a menţinut însă creşterile sub control şi a limitat optimismul.

Moneda euro a crescut cu 0,6%, la 1,3331 dolari, după apariţia informaţiilor.

Potrivit La Stampa, cele 600 miliarde euro, acordate la o dobândă de 4-5%, ar fi permis guvernului italian să evite finanţarea de pe pieţe timp de 18 luni, pentru a putea implementa măsurile de austeritate şi reformele necesare pentru stabilizarea finanţelor statului.

O sursă apropiată discuţiilor a declarat ulterior pentru Reuters că FMI şi Roma au relaţii tot mai strânse, însă nu este clar ce formă de sprijin ar putea fi oferită dacă începutul acestei săptămâni ar aduce un nou atac speculativ asupra Italiei, forţând măsuri urgente.

Surse oficiale de la Roma au precizat că nu au cunoştinţă despre vreo solicitare de ajutor extern transmisă de Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici