FMI: Statele bogate şi cu datorii mari ar putea fi nevoite să-şi deprecieze monedele

Statele bogate şi cu datorii mari ar putea fi nevoite să-şi deprecieze monedele pentru a promova exporturile, întrucât reducerea îndatorării autorităţilor publice ar încetini, probabil, creşterea economică, a declarat economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard.

18 afișări
Imaginea articolului FMI: Statele bogate şi cu datorii mari ar putea fi nevoite să-şi deprecieze monedele

FMI: Statele bogate şi cu datorii mari ar putea fi nevoite să-şi deprecieze monedele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fondul avertizează de mai mulţi ani că rezervele valutare importante în ţările cu excedent comercial, cum este China, şi datoriile mari din SUA şi alte ţări pot ameninţa stabilitatea economiei mondiale, potrivit Reuters.

Cea mai mare parte a atenţiei a fost concentrată asupra necesităţii aprecierii yuanului chinez, însă Blanchard consideră că statele bogate dispun de un instrument important pentru susţinerea propriilor economii, respectiv deprecierea monedelor.

"În economiile avansate este nevoie de consolidare fiscală, dar aceasta va avea, probabil, un impact negativ asupra cererii şi creşterii economice. Pentru a compensa efectele adverse şi pentru a menţine creşterea, economiile avansate ar putea avea nevoie de deprecierea monedelor pentru avansul exporturilor nete", a afirmat Blanchard.

Apelul oficialului FMI vine în contextul amplificării cererilor comunităţii internaţionale ca autorităţile chineze să permită aprecierea yuanului pentru rezolvarea unor dezechilibre globale.

O parte a economiştilor americani consideră că yuanul este subevaluat cu până la 40%, iar China dispune astfel de un avantaj incorect în comerţul internaţional şi contribuie la distorsiunile financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici