FMI, UE şi BCE lucrează la găsirea unei soluţii pentru reducerea datoriilor Greciei

Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la găsirea unei soluţii pentru reducerea datoriilor Greciei după principiile Planului Brady, prin care America de Sud a fost scoasă din faliment în anii 1980.

38 afișări
Imaginea articolului FMI, UE şi BCE lucrează la găsirea unei soluţii pentru reducerea datoriilor Greciei

FMI, UE şi BCE lucrează la găsirea unei soluţii pentru reducerea datoriilor Greciei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Acest plan, în trei trepte, prevede că Grecia se va împrumuta prin intermediul noului mecanism de salvare al zonei euro pentru a răscumpăra obligaţiuni elene deţinute în prezent de BCE şi de investitori privaţi la 75% din valoarea lor nominală, menţionează publicaţia elenă To Vima, citând surse apropiate situaţiei.

UE şi FMI vor prelungi apoi la 30 de ani termenele de rambursare pentru creditele lor. Investitorilor privaţi care deţin obligaţiuni elene în valoare mai mare de 100 de miliarde de euro li se va propune extinderea scadenţei la 15-20 de ani.

Aceste măsuri vor avea ca rezultat "reprofilarea" a aproximativ două treimi din datoria totală a Greciei până la sfârşitul acestui an.

Grecia este primul stat din zona euro care a apelat la ajutorul UE/FMI, în primăvara anului trecut, primind împrumuturi de 110 miliarde de euro după ce statul nu s-a mai putut finanţa de pe pieţele de capital din cauza îngrijorărilor invesitorilor legate de datorii şi deficitul bugetar, notează Reuters.

Datoria publică elenă ar putea urca la 158% din Produsul Intern Brut în 2013, nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti.

Ministrul elen de Finanţe, George Papaconstantinou, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că se duc discuţii informale referitoare la găsirea unor modalităţi pentru reducerea datoriei greceşti fără retructurarea acesteia, printre care răscumpărarea de obligaţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici