Fondul elen pentru stabilitate financiară a blocat un plan al Eurobank de majorare de capital

Fondul elen pentru stabilitate financiară a blocat un plan al Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, privind o majorare de capital, întrucât aceasta ar fi exclus fondul controlat de stat, care deţine în prezent peste 95% din acţiunile băncii elene.

113 afișări
Imaginea articolului Fondul elen pentru stabilitate financiară a blocat un plan al Eurobank de majorare de capital

Fondul elen pentru stabilitate financiară a blocat un plan al Eurobank de majorare de capital (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conducerea Eurobank a primit o scrisoare de la Fondul de Stabilitate, în care acesta cerea oprirea procedurilor de majorare a capitalului conform planului actual, care prevede atragerea de capital doar din surse private, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Managementul Eurobank urmează să se întrunească joi pentru a se alinia cererii acţionarului majoritar al băncii.

Eurobank a informat în ultimele zile Fondul de Stabilitate asupra planurilor de a propune o majorare imediată de capital pentru a acoperi necesarul stabilit de către Banca Greciei, însă fără să acorde drept de preempţiune acţionarilor existenţi.

Eurobank intenţiona să atragă fonduri exclusiv din surse private, reducând în acelaşi timp la minim eventualele pierderi care ar fi fost înregistrate de către stat.

Fondul de Stabilitate a părut nemulţumit de decizia băncii şi a transmis că dacă nu participă, atunci interesele sale, şi în consecinţă cele ale contribuabililor, vor fi afectate.

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară deţine peste 95% din acţiunile Eurobank, după ce a recapitalizat banca într-un proces amplu, care a vizat toate instituţiile de credit importante din Grecia.

Statul elen a preluat, prin fondul de stabilitate, participaţii majoritare la toate cele patru mari bănci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank şi Alpha Bank, însă doar la Eurobank a depăşit 90% situaţie în care a preluat şi managemenetul istituţiei de credit.

Banca Greciei a anunţat săptămâna trecută că băncile elene au nevoie în total de capital suplimentar de 6,4 miliarde de euro, din care 5,8 de miliarde de euro în cazul celor mai mari dintre ele, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank.

National Bank of Greece, cea mai mare bancă grecească, are nevoie de 2,18 miliarde euro, iar Piraeus Bank, aflată pe locul al doilea, trebuie să atragă capital de 425 milioane euro, potrivit raportului Băncii Greciei.

Eurobank Ergasias, a treia mare bancă elenă, necesită o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, în timp ce Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici