FORUM MEDIAFAX - Negriţoiu: România are un potenţial de creştere economică de 4-5% până în 2020, cu un curs apreciat

România a înregistrat o performanţă excepţională în acest an, peste statele din regiune, având premisele unei creşteri economice anuală de 4-5% până în 2020, cu o dobândă pe piaţa interbancară în jur de 5%, inflaţie stabilă şi un curs de 3,5 lei/euro, a declarat preşedintele ING Bank, Mişu Negriţoiu.

326 afișări
Imaginea articolului FORUM MEDIAFAX - Negriţoiu: România are un potenţial de creştere economică de 4-5% până în 2020, cu un curs apreciat

FORUM MEDIAFAX - Negriţoiu: România are un potenţial de creştere economică de 4-5% până în 2020, cu un curs apreciat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"ING a intrat în zodia optimismului debordant, punem dintr-o dată recesiunea la spate, criza s-a terminat, deşi lumea mai vorbeşte, antreprenorii spun că nu a trecut criza. Efectul este inegal, unii simt că am ieşit din criză şi noi chiar zicem că recesiunea s-a dus. Performanţa României este una excepţională ce ne dă motive să credem că în perioada următoare potenţialul de creştere economică este de 4-5%, până în 2020, inflaţie de 3%, rata dobânzii de referinţă 5%, un curs mai bun, o monedă mai puternică", a afirmat Negriţoiu la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.

El estimează un curs de 3,5 lei/euro până în 2020, care pe de o parte ar aduce avantaje, dar ar reprezenta totodată şi un impediment pentru procesul de adoptare a monedei euro, anticipat pentru anul 2020.

Preşedintele ING Bank şi-a motivat aceste prognoze optimiste cu mai mulţi factori, printre care un proces dezinflaţionist stabil, care se va menţine în următorii trei-cinci ani, o creştere economică în acest an de 2,5%, mult peste regiune, având în vedere că Ungaria, Polonia şi Bulgaria au un avans de circa 1%.

El preconizează o creştere a salariilor, a veniturilor disponibile pentru consum în sectorul privat şi public, de la o scădere de 1% în 2013 la o creştere de 1,4-1,5% anul viitor.

Totodată, Negriţoiu se aşteaptă la o creştere a consumului privat în anul următor, despre care spune că va fi "subţire, dar va exista", pe un cadru internaţional mai optimist.

Negriţoiu a laudat şi performanţele României privind ajustarea fiscală şi cea a contului curent, care ar putea încheia acest an cu excedent.

Preşedintele ING a mai apreciat că România este aproape imună la şocuri ale scenei politice, într-un scenariu de stres, dovedindu-se foarte puternică.

România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană, de 1,6%, urmată de Letonia, cu 1,2%, în timp ce economia zonei euro a încetinit la o rată de expansiune de numai 0,1%, după ce a ieşit în trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungită.

La nouă luni, avansul Produsului Intern Brut este de 2,7%. România se plasează în prezent la jumătate faţă de media UE în ceea ce priveşte PIB pe locuitor.

Economia a crescut cu 0,7% anul trecut şi cu 2,3% în 2011, după contracţii de 1,1% în 2010 şi 6,6% în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici