FOTO Investiţiile Apa Nova au permis evitarea inundării Capitalei cu peste 5 milioane mc de apă pluvială

O analiză a evenimentelor generate de ploile abundente din intervalul 2-4 iulie arată că volumul de apă tranzitat prin sistemul de canalizare administrat de Apa Nova – Compania de Ape Bucureşti a fost de 11 milioane de metri cubi, cantitate care nu putea fi absorbită fără investiţiile companiei.

215 afișări
Imaginea articolului FOTO Investiţiile Apa Nova au permis evitarea inundării Capitalei cu peste 5 milioane mc de apă pluvială

Investiţiile Apa Nova au permis evitarea inundării Capitalei cu peste 5 milioane mc de apă pluvială

Analiza efectuată asupra evenimentului pluviometric arată astfel:
- cantitatea medie de precipitaţii în 33 de ore a fost de peste 89 l/mp ce reprezintă mai mult decât media normală a lunii iulie, care este de 60 l/mp. Au fost şi zone cu 100 l/ mp;
- a fost o ploaie cu probabilitatea de apariţie de o dată la 20 de ani;
- debitul maxim evacuat a depăşit 246 mc/s, cu mult mai mare decât debitul mediu multianual al râului Olt, care este de 190 mc/s;
- volumul de apă tranzitat prin sistemul de canalizare al oraşului şi caseta de sub Dâmboviţa fost de 11,7 milioane mc de apă, egal cu valoarea maximă a volumului acumulării de la Lacul Morii.

Potrivit documentului, Apa Nova – Compania de Ape Bucureşti (ANCAB) a rezolvat peste 800 de probleme semnalate în decurs de aproximativ 20 de ore, acţionând cu toate utilajele şi echipele operaţionale. Astfel că toate pasajele aflate în administrarea ANCAB au fost funcţionale şi s-a reuşit evitarea inundaţiilor.

Mai mult, toate acumulările de apă de pe artere au fost soluţionate în decurs de câteva ore, iar reţeaua de canalizare a făcut faţă, chiar dacă la limită intrării sub presiune.

„Concepută să preia apa uzată adusă de restul colectoarelor şi să o transporte la staţia de epurare de la Glina, caseta de sub Dâmboviţa a fost construită în anii 1980, iar din anii 1990 nu a mai fost deloc intreţinută, până ce a fost transferată în exploatarea Apa Nova în anul 2011. Până atunci, din cauza lipsei de lucrări de întreţinere, caseta şi-a redus capacitatea de transport a apelor colectate la aproximativ 47% din capacitatea maximă pentru care a fost proiectată. Exploatarea incorectă atât de mult timp a însemnat şi faptul că readucerea la gradul optim de funcţionare nu a fost deloc un proces simplu, în 2015 ANCAB reuşind aducerea casetei la capacitate maximă”, se arată în documentul citat.

„Cu alte cuvinte, aproape jumătate din volumul evacuat de 11 milioane de metri cubi s-ar fi deversat pe străzile oraşului în lipsa investiţiilor ANCAB”, conchid autorii analizei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici