FT: Guvernul României, în cel mai bun caz disfuncţional, iar preşedintele, un taur între porţelanuri

România trece printr-o perioadă mizerabilă din cauza recesiunii şi inundaţiilor, la care se adaugă şi un guvern în cel mai bun caz disfuncţional, iar în cel mai rău caz incompetent, şi un preşedinte care se comportă ca un taur într-un magazin de porţelanuri, potrivit unui comentariu Financial Times.

46 afișări
Imaginea articolului FT: Guvernul României, în cel mai bun caz disfuncţional, iar preşedintele, un taur între porţelanuri

FT: Guvernul României, în cel mai bun caz disfuncţional, iar preşedintele, un taur între porţelanuri (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"După cum ştiu românii cultivaţi, necazurile nu vin niciodată unul câte unul, ci în batalioane. După câteva săptămâni mizerabile, pare că lucrurile se vor înrăutăţi. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a avertizat că economia se va contracta probabil cu peste 1,5% în acest an", scrie jurnalistul Chris Bryant, corespundent FT pentru Europa de Est, într-o postare pe blogurile publicaţiei.

Prognoza pesimistă, raportată de Ziarul Financiar, reflectă decizia Bucureştiului de a creşte taxa pe valoare adăugată pentru a se încadra în obiectivul privind un deficit bugetar de 6,8% din PIB convenit cu Fondul Monetar Internaţional, continuă autorul materialului.

"În timp ce Europa de Vest se scaldă într-un val de căldură, România face curăţenie după inundaţii severe care au ucis peste 20 de persoane şi au cauzat pagube de milioane de euro. Însă, chiar şi după ce apele se vor retrage, este evident atât pentru români, cât şi pentru investitorii internaţionali, că lucrurile nu se vor îmbunătăţi prea curând".

Bryant subliniază că guvernul ar putea minimaliza problema economică, din moment ce analiştii UniCredit anticipează o contracţie economică de până la 2,5% pentru acest an. Totodată, inflaţia ar putea urca la 8% din cauza majorării TVA, reducând posibilitatea relaxării politicii monetare, notează corespondentul FT.

"Pe lângă toate acestea, România are un guvern care este în cel mai bun caz disfuncţional şi în cel mai rău caz incompetent. Traian Băsescu, preşedintele ţării, care se comportă precum un taur într-un magazin de porţelanuri fine, a ieşit din nou în acest weekend cu declaraţii împotriva creşterii TVA, propunând în schimb taxarea pensiilor", comentează autorul.

După ce au permis sectorului public să se umfle peste orice proporţie în timpul anilor de creştere economică, revelaţia întârziată a miniştrilor că trebuie să ia măsuri decisive a transformat o situaţie rea într-una şi mai rea, continuă materialul.

"Reducerea cheltuielilor salariale umflate din sectorul public cu 25% şi eliminarea, cu aproximaţie, a unuia din fiecare şapte locuri de muncă din rândul bugetarilor, într-o perioadă caracterizată deja de greutăţi economice, prevestesc o iarnă plină de nemulţumire în România (...) Cu siguranţă că restul continentului urmăreşte situaţia", conchide reporterul Financial Times.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici