GALERIE FOTO Staţiunea Sîngeorz-Băi, unică în România datorită apelor miraculoase, la un pas de colaps

Lipsa investiţiilor în infrastructură şi reducerea drastică a numărului biletelor de odihnă şi tratament, contribuie pe an ce trece la pierderea uneia dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România. Staţiunea Sîngeorz-Băi, renumită pentru apele miraculoase, e la un pas de colaps.

7149 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Staţiunea Sîngeorz-Băi, unică în România datorită apelor miraculoase, la un pas de colaps

GALERIE FOTO Staţiunea Sîngeorz-Băi, unică în România datorită apelor miraculoase, la un pas de colaps

Situată la poalele Munţilor Rodnei, într-un peisaj de basm, staţiunea Sîngeorz-Băi este renumită pentru apele minerale vindecătoare care vin din numeroasele izvoare aflate în zonă, fiind desemnată staţiune balneoclimaterică încă din secolul XVII.

Apele de aici vindecă boli ale aparatului digestiv (gastrite, ulcer, constipaţie cronică), colicistite, reumatism degenerativ, pancreatită cronică, obezitate, hepatită cronică şi chiar guta cu manifestări la nivelul articulaţiilor.

Deşi recunoscute peste tot în lume, apele nu reuşesc să atragă nici turiştii şi nici bolnavii, lipsa investiţiilor în infrastructură, în zone de agrement şi de petrecere a timpului liber nereuşind să substituie investiţiile masive făcute de complexurile hoteliere în bazele de tratament.

“Am pierdut şirul investiţiilor pe care le-am făcut aici. Avem cea mai modernă bază de tratament din Bistriţa-Năsăud, cu cel mai mare punctaj la casa de asigurări de sănătate, dar din păcate staţiunea este evitată de pensionari, dar şi de tineri. Am investit masiv în baza de tratament, am reuşit să modernizăm şi să acredităm 230 de camere de hotel, să le clasificăm de trei stele. Ne-am autorizat şi pentru tabere, însă puţini sunt cei care vor să vină aici din cauza infrastructurii proaste, a faptului că staţiunea nu oferă mare lucru - nu există un club, nu există piscină, nu există un parc de aventură sau o pârtie de schi, aşa că promovarea pe care o facem hotelului nostru nu este din păcate foarte eficientă” a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Eduard Mihăilescu, directorul unuia dintre complexele hoteliere din Sîngeorz-Băi.

În ultimii ani proprietarii celor două complexe turistice, amenajate la începutul anilor `70, cu o capacitate de 1.500 de locuri, au investit masiv în modernizarea şi retehnologizarea celor două baze de tratament.

De asemenea, au investit în modernizarea camerelor de hotel, au creat săli de conferinţe şi de evenimente, însă asta nu-i convinge nici pe turişti şi nici pe pensionari să vină să îşi petreacă timpul liber în una dintre cele mai frumoase staţiuni balneoclimaterice din România şi nici statul nu îi mai încurajează.

“Staţiunea are un grad de ocupare de doar 30 la sută. Sunt perioade şi perioade, însă an de an numărul biletelor de odihnă şi tratament sunt din ce în ce mai puţine. Anul trecut am pierdut 300 de locuri. Este foarte mult pentru noi. Din păcate nici anul acesta veştile nu sunt foarte bune: ne aşteptăm ca biletele de odihnă şi tratament să fie şi mai puţine, iar sezonul va începe şi el mult mai târziu. Din acest an am înţeles că se va organiza o licitaţie electronică, iar termenul pentru licitaţie este de cel puţin 90 de zile aşa că, în cel mai fericit caz, primii pensionari ar putea veni la odihnă şi tratament începând din 1 iunie”, a spus Eduard Mihăilescu.

Până în 2010 Casa Naţională de Pensii asigura pensionarilor din România peste 300.000 de bilete de odihnă şi tratament în cele peste 40 de staţiuni din România. Numărul acestora a scăzut drastic în ultima perioară, anul trecut fiind subvenţionate mai puţin de 60.000.

În aceste condiţii, staţiunea Sîngeorz-Băi a primit anul trecut numai 2.100 de bilete de odihnă şi tratament subvenţionate de stat.

Autorităţile locale încearcă şi ele să găsească soluţii pentru investiţii în Sîngeorz-Băi. Până acum Primăria oraşului-staţiune a reuşit sa ajungă la o înţelegere cu proprietarul unuia dintre complexele hoteliere care deţinea monopolul pe apele minerale din localitate şi să primească o licenţă pentru un izvor de apă minerală.

Izvoarele de ape minerale (izvoare bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene) sunt neexploate, ele se află într-un stadiu avansat de dregradare, fiind lăsate în paragină de zeci de ani.

Anul acesta Primăria Sîngeorz-Băi vrea să amenajeze în centrul localităţii un pavilion cu o fântână arteziană iluminată, cu puncte de unde se va putea lua apă minerală. În timp, primăria vrea să amenajeze toate izvoarele din localitate, să creeze trasee turistice, o zonă de campare, un sat de creaţie şi să investească în modernizarea pacului din localitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici