Gazprom vrea să elimine intermediarii în relaţia cu România! Credeţi că se ieftineşte factura la gaze?

Grupul rus Gazprom este interesat să furnizeze gaze în România prin Romgaz Mediaş, fără intermediari, după ce acordurile cu aceştia vor expira, se arată într-un comunciat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

42 afișări
Imaginea articolului Gazprom vrea să elimine intermediarii în relaţia cu România! Credeţi că se ieftineşte factura la gaze?

Alexander Medvedev, vicepreşedintele Gazprom (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Gazprom şi-a manifestat interesul ca, odată cu finalizarea contractelor de furnizare în vigoare, să aibă o relaţie directă cu Romgaz", se menţionează în comunicat.

În prezent, Romgaz importă de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012.

WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.

Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

O delegaţie a Gazprom, condusă de vicepreşedintele Consiliului Administrativ al grupului rus, Alexandr Medvedev, s-a întâlnit, miercuri, la Bucureşti, cu ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Romgaz şi ai Transgaz Mediaş (TGN).

Discuţiile au vizat subiecte precum importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz în vederea dezvoltării capacităţilor de înmagazinare pe teritoriul României, precum şi colaborarea cu Transgaz pentru dezvoltarea reţelei de tranzit.

De asemenea, oficialii Gazprom şi cei ai părţii române au discutat şi despre renegocierea, în vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin România a gazelor naturale destinate ţările din Balcani, care expiră în 2011, precum şi posibilitatea extinderii colaborării cu Gazprom în zona producţiei de energie electrică.

O nouă întâlnire a oficialilor român şi ruşi este programată pentru sfârşitul luna martie, pentru detalierea unor aspecte tehnice.

Romgaz şi Gazprom au semnat, în iunie 2009, un memorandum de înfiinţare a unei firme mixte pentru construcţia de depozite de gaze în România şi investiţii în producţia energiei electrice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici