GDF Suez preia International Power, formând al doilea mare producător de electricitate din lume

GDF Suez, operatorul celei mai mari reţele de gaze din Europa, a încheiat un acord privind preluarea companiei britanice International Power, care va duce la formarea celui de-al doilea mare producător de electricitate la nivel mondial, în funcţie de capacitatea instalată.

48 afișări
Imaginea articolului GDF Suez preia International Power, formând al doilea mare producător de electricitate din lume

GDF Suez preia International Power, formând al doilea mare producător de electricitate din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupul francez va avea o capacitatea instalată, de 107 gigawaţi, cel mai mare producător de electricitate din lume fiind EDF (Franţa), cu 136,3 gigawaţi, potrivit AFP. Pe următoarele două poziţii se află China Datang, cu 100 gigawaţi şi Enel (Italia), cu 95 gigawaţi.

Noua companie, listată la Londra, va reuni unităţi ale GDF din afara Europei, inclusiv active din Marea Britanie şi Turcia, cu activele deţinute de International Power şi va avea o capacitate de generare de 66.000 de megawaţi.

GDF va plăti acţionarilor International Power dividende speciale în sumă de 1,4 miliarde de lire sterline.

Grupul francez va deţine o participaţie de 70% la compania nou formată.

"Structura generală şi beneficiile potenţiale pentru acţionari sunt peste aşteptări", a declarat Fraser McLaren, analist la Bank of America Merrill Lynch, citat de Bloomberg.

International Power deţine participaţii la peste 45 de companii energetice din întreaga lume, de la ferme eoliene din Canada la centrale pe gaze din Emiratele Arabe Unite şi Thailanda.

Noua International Power va avea poziţii de lider în unele din regiunile cu cele mai ridicate ritmuri de dezvoltare, precum, Brazilia, Orientul Mijlociu şi Asia.

GDF Suez Energy International are capacităţi de producţie de circa 32.000 de megawaţi în zone precum Brazilia, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în Marea Britanie.

Grupul francez a raportat marţi, pentru primul semestru, un profit net de 4,14 miliarde de euro, comparativ cu 3,62 miliarde de euro în perioada corespunzătoare a anului trecut, şi venituri de 42,34 miliarde de euro, faţă de 42,21 miliarde de euro în primele şase luni din 2009.

GDF (Gaz de France) a preluat în 2005, de la statul român, compania de distribuţie a gazului Distrigaz Sud. Ulterior, GDF a fuzionat cu grupul belgian Suez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici